preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > O školi  > Erasmus+

Erasmus + mobilnost nastavnica ISŠ-a u Finskoj

Autor: Kristinka Lemaić, 30. 5. 2019.

Centar Omnia u Espoou u Finskoj bio je u periodu od 20. svibnja do 24. svibnja 2019. godine domaćin Erasmus+ mobilnosti nastavnica Industrijske strojarske škole Meri Ružević i Kristinke Lemaić u okviru projekta COVET „Competitive VET  for learners and teachers“. Osim iz Hrvatske, centar Omnia okupio je sudionike iz još četiri države: Njemačke, Estonije, Portugala i Belgije. Kroz plenarni dio mobilnosti saznali smo na koji način je organiziran strukovni sustav obrazovanja u Finskoj i upoznati smo sa svim brojnim mogućnostima horizontalne i vertikalne prohodnosti učenika finskih srednjih strukovnih škola. Praktični dio mobilnosti sastojao se od nekoliko radionica baziranih na stjecanju novih znanja kako bi se praktična nastava što bolje implementirala u obrazovni sustav. Svi sudionici mobilnosti imali su priliku poboljšati svoje digitalne vještine korištenjem mrežnih alata i aplikacija i dobiti uvid u načine na koji finski savjetnici za obrazovanje, zaposleni u centru Omnia, povezuju obrazovanje učenika u centru s obrazovanjem u tvrtkama. Iako nije bilo predviđeno programom, ljubaznošću domaćina dobili smo priliku vidjeti odjele centra Omnia u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu pa smo, osim odjela za vrtlarenje, odjela za stolariju i ugostiteljstvo, vidjeli i suvremeno uređen odjel za automehatroniku kao i odjel za zanimanje koje se naziva Metal Artisans, a obuhvaća poslove tokara, bravara i strojobravara koji imaju dodatnu mogućnost usavršavanja znanja i vještina iz područja industrijskog dizajna. Mobilnost nastavnik jedna je od aktivnosti programa Erasmus+ koja, osim mogućnosti međunarodne suradnje s drugim školama na zajedničkim projektima, omogućuje i stručno usavršavanje poput ovog s ciljem planiranja i pokretanja međunarodnih projekata pri čemu su za ISŠ i Erasmus+ projekt za šk. god. 2020./2021. kao potencijalni partneri posebno interesantni sudionici mobilnosti nastavnika iz Belgije.

 
Erasmus+

Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je Industrijskoj strojarskoj školi  projekt mobilnosti učenika i nastavnika za aktivnost KA1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja programa Erasmus+. Projekt pod nazivom  Competitive VET  for learners and teachers  predviđa obavljanje dvotjedne stručne prakse u obrtničkim radionicama i poduzećima u Francuskoj (Tulus) i Irskoj (Dublin).  Mobilnost je namijenjena učenicima u  zanimanju CNC operater, automehaničar i tehnički crtač. Zanimanja po državama:

1. Francuska  (16 dana,  8 učenika):

  • CNC operateri

Mobilnost je namijenjena učenicima sadašnjih prvih i drugih razreda.

2. Irska (10 učenika):

  • pet automehaničara
  • pet tehničkih crtača

Mobilnost je namijenjena učenicima sadašnjih prvih i drugih razreda.

Projekt će se provoditi tijekom školske godine 2018./2019. kada će se početi i zaprimati prijave učenika. Nakon prikupljanja prijava, učenici sudionici odabrat će se prema sljedećim kriterijima:

  • prosjek ocjena iz zadnjeg završenog razreda (najmanje dobar uspjeh)
  • vladanje
  • znanje engleskog jezika
  • poznavanje i razumijevanje struke
  • vježbe i praktična nastava u školi
  • praktična nastava izvan škole
  • motivacija

Učenici čije je vladanje vrednovano kao „loše“, učenici koji imaju izrečenu odgojnu mjeru Ukora Razrednog vijeća ili Opomenu pred isključenje nemaju pravo sudjelovati u projektu. Odabrane učenike povjerenstvo će rasporediti na mjesto mobilnosti sukladno njihovim zanimanjima, godini obrazovanja, znanju engleskog jezika kao i raspoloživom broju mjesta za pojedinu državu mobilnosti. Napominjemo da će boravak u inozemstvu za učenike biti u cijelosti besplatan, tj. troškovi će se pokriti iz sredstava odobrenih za projekt.

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5192762
Ovaj mjesec: 1110
Ovaj tjedan: 591
Danas: 20
 
 
 
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
 > O školi  > Erasmus+
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / www.ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju