2020-05-30 15:00:00

Stop dimu cigareta! - Kviz uz Svjetski dan nepušenja

Dragi učenici!

Dana 31. svibnja se, uz Dan grada Zagreba, obilježava i Svjetski dan nepušenja.

Koliko zapravo znate o štetnosti pušenja? Recite stop duhanskom dimu!

Na priloženoj poveznici riješite kviz koji smo za vas pripremili u povodu obilježavanja svjesnosti o štetnosti pušenja: https://learningapps.org/watch?v=p1uve746a20 .

Vjerujemo da ćete i nešto novo saznati, ali i poslije ovog kviza biti još ustrajniji u tome da ne konzumirate cigarete!

Pušenje je opasna, nelogična i skupa ovisnost! Ne dopustimo malenom „smotuljku“ koji sadrži 4000 otrova da ugrožava naš život, slobodu, a i naš novčanik! Nije cool slijepo pratiti nečije ponašanje, ako znamo da to šteti nama i našemu zdravlju! Cool je biti svoj i imati čvrst stav te samouvjereno i odlučno odbiti cigaretu!

U nastavku pod "više" možete pogledati pojašnjenja odgovora iz kviza.

Pojašnjenja odgovora iz kviza:

 

1. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, a pedesetak njih je pouzdano kancerogeno. Najpoznatiji je nikotin - spoj koji uzrokuje ovisnost.

 

2. Pušenje cigarete ometa koncentraciju vozača i stoga vozači pušači uzrokuju više prometnih nesreća. Do toga dolazi zbog simptoma suzdržavanja, paljenja i/ili gašenja cigareta, otresanja pepela, ispadanja žara ili cigarete, posezanje za kutijom cigareta i sl.

 

3. Pasivno pušenje (udisanje sporednog dima cigarete iz naše okoline i kad mi ne pušimo) također je vrlo opasno i štetno za zdravlje, uzrokuje zloćudne bolesti te mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

 

4. Točno je da nakon prestanka pušenja možemo potpuno pročistiti pluća, ali potrebno je 5 godina od prestanka za pročišćenje pluća u potpunosti.

 

5. Zbog uvjerenja o manjoj štetnosti light cigareta pušač će teže donijeti odluku o prestanku pušenja. Light cigarete sadrže više nikotina nego što to tvrdi duhanska industrija. Pušači dublje i veći broj puta uvlače dim, čime se opet unese gotovo ista količinu nikotina.

 

6. Pušenje je opasna ovisnost, ne samo ružna navika. Pušenje izaziva fizičku i psihičku ovisnost, a od pedesetak kancerogenih tvari u cigareti, nikotin je najpoznatiji spoj koji izaziva ovisnost.

 

7. Pušenje nargile s duhanom je štetnije i opasnije i mjeri se poput 40 popušenih cigareta. Nargila je instrument koji se koristi za isparavanje i pušenje aromatiziranog duhana čija para ili dim prolazi kroz posudu s vodom prije udisanja.

 

8. Ne postoji sigurna razina izloženosti duhanskom dimu. Svaka izloženost duhanskom dimu je štetna i opasna.

 

9. Cigarilusi i lule su također vrlo štetne i opasne jer mogu izazvati rak grla i usana

 

10. Konzumiranje cigareta izaziva dodatne nuspojave koje otežavaju socijalnu uključenost mladih ljudi: neugodan zadah, neugodan miris odjeće, neugodan miris kose, žuti zubi i drugo.

 

11. Pušenje uzrokuje rak pluća i bronhija, oštećuje krvne žile pa može utjecati na srčani i moždani udar, uzrokuje bolest pluća, impotenciju i neplodnost, pogoduje nastanku bolesti zuba, povećava rizik pojave raka bubrega, mokraćnog mjehura i maternice, oštećuje probavni sustav, uzrokuje naboranost, suhoću, promjenu boje kože i preuranjeno starenje. Smanjuje i osjet okusa i mirisa.

 

12. Nakon prestanka pušenja, možete se udebljati – to je točno, ali samo na kratko vrijeme.

 

Uživajte u svježem zraku jer život štima i bez dima!


Industrijska strojarska škola