preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Sudjelovanje Industrijske strojarske škole u Europskom tjednu mobilnosti 2021.

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 9. 2021.

Godišnja tema Europskog tjedna mobilnosti u 2021. godini je „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!" Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nedaće koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID- 19. Tema se također odnosi na prilike za promjene koje su u Europi i svijetu proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize. Na poziv mr. sc. Andreje Marcetic vanjske suradnice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, Zvjezdane Žuglić vijećnice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i Agate Smoljan voditeljice Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Agencije za odgoj i obrazovanje, učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole uključili su se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti.

Online projekt Dubrava Sustain Ability Fest pripremao se i održavao od 16. do 22. rujna 2021. u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2021. te su se u projekt uključili brojni vrtići, škole, učenički domovi i domovi za starije osobe. Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) u online projekt uključili su se snimanjem video sadržaja prikaza vježbi  koje su odličan način da se preveniraju posljedice dugotrajnog sjedenja za računalom koje je bilo, i još uvijek jest, izazovna stvarnost učenika i nastavnika u B i C modelu nastave.

Osim u nastavi na daljinu opće je poznato da je računalo neizbježno u našem svakodnevnom životu. Njime se koristimo u svrhu zabave, za obavljanje različitih poslova, učenje, istraživanje i traženje novih informacija. U današnje vrijeme sve veći broj ljudi služi se računalom jer nam ono omogućuje lakše, brže i efikasnije obavljanje poslova, pretraživanje te informiranje. Također  je očito kako u današnje vrijeme ne postoji dobna granica korištenja računala.  Koriste ga djeca predškolske dobi, a isto tako i osobe starije životne dobi. Iako su njihovi interesi različiti, posljedice rada za računalom iste su: bol u vratu, leđima, laktovima i ručnim zglobovima većini nas je poznata, no često smo samo djelomično osviješteni da do toga dolazi, između ostalog, zbog nepovoljnih ergonomskih i organizacijskih uvjeta rada za računalom te dugotrajnog sjedenja za računalom. Stara narodna izreka kaže: „Bolje spriječiti nego liječiti!“ pa su učenici 2.g  i prof. Tomislav Bešlić priredili video prikaz vježbi primjenom kojih se može olakšati rad na računalu.

Video sadržaj uključuje:

  • vježbe istezanja šake i prstiju
  • vježbe istezanja vrata,
  • vježbe za mobilnost leđa 
  • vježbe skokova s raznoženjem i odručenjem (Jumping Jacks).

O zaštiti na radu pri radu s računalom učenici prvih razreda ISŠ-a uče na satima zaštite na radu u okviru Praktične nastave, a o utjecaju korištenja IKT-a na mentalno zdravlje govori se i u nastavi Etike pa će ova međupredmetna suradnja zasigurno doprinijeti povećanju kvalitete nastave. Svakodnevno vježbajući na način koji su u videu pokazali učenici i prof. Tomislav Bešlić, ne samo da se može olakšati rad na računalu, već se može i razgibati te na jednostavan način pozitivno djelovati na tjelesno i mentalno zdravlje i doprinijeti boljem cjelokupnom zdravstvenom stanju organizma.

Kako bi se popularizirala i promovirala važnost vježbanja i kretanja, video sadržaj ISŠ-a i ostali video sadržaji sudionika online projekta Dubrava Sustain Ability Fest, bit će prikazani 27. rujna 2021. na stručnom skupu Županijskog stručnog vijeća građanskog odgoja i obrazovanja Agencije za  odgoj i obrazovanje.

 
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5191245
Ovaj mjesec: 2919
Ovaj tjedan: 785
Danas: 92
 
 
 
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / www.ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju