preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Naša učenica Viktorija Bugan nominirana za Nagradu Grada Zagreba „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“

Autor: Kristinka Lemaić, 25. 9. 2021.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović primio je nominirane za Nagradu „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“. Dvanaestero učenika u pratnji svojih nastavnika, ravnatelja i/ili mentora, čije je prijave razmotrio Odbor za javna priznanja, posjetilo je Staru gradsku vijećnicu u četvrtak 23. rujna 2021. uoči 4. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

„Luka Ritz nastradao je kao žrtva nasilja od strane maloljetnih osoba na mostu Slobode – sloboda je nešto što se svi kunemo da želimo zaštiti. Sloboda ne znači da možemo raditi što možemo i hoćemo, sloboda nije pretući svojeg vršnjaka, sloboda svakog čovjeka je ograničena slobodom drugog čovjeka jer i on ima pravo na isto što i mi.“, započeo je svoj govor predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te zahvalio svim nominiranim učenicima što svojim primjerom ustaju protiv vršnjačkog nasilja i to na razne načine; bilo svojim angažmanom u humanitarnim akcijama, zaštiti ljudskih prava, zaštiti vršnjaka, bilo svojim direktnim uključivanjem u smirivanje napetih situacija koje su mogle eskalirati u nasilje.

Hvala našoj dragoj učenici Viktoriji Bugan što nas čini ponosnim svojim kontinuiranim zalaganjem za ljudska prava, toleranciju, slobodu i ravnopravnost među vršnjacima.

Viktorija Bugan učenica je 3.g razreda ISŠ-a, obrazuje se u zanimanju CNC operaterka te su ravnatelj ISŠ-a Nenad Pavlinić, nastavnica Iva Bojčić i voditeljica Praktične nastave Kristinka lemaić  s ponosom bili u Viktorijinoj pratnji na svečanom prijemu u Gradskoj skupštini. Viktorija je učenica strukovne škole u kojoj je učenje temeljeno na radu, no nije zanemaren ni razvoj socijalnih vještina i generičkih kompetencija učenika te ih se poučavamo i kulturnom ophođenju, rješavanju problema i donošenju odluka, kritičkom mišljenju, aktivnom građanstvu i vještinama komuniciranja u svijetu rada. Učenica Viktorija Bugan tijekom fizičkog odvijanja nastave pomaže nastavnicima i stručnim suradnicima u osvješćivanju drugih učenika o tome kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Učenica je uključena u rad Organizacije Status M koja propituje i dekonstruira društvene norme te promovira izgradnju društva nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti. Viktorija je sudjelovala u humanitarnim akcijama i obilježavanju Dana sigurnijeg interneta te je u okviru međupredmetnih tema Zdravlje i Osobni i socijalni razvoj pohađala radionice “Oživi me” Zaklade Hrvatska kuća srca. Tijekom odvijanja nastave na daljinu učenica Viktorija Bugan aktivno je pomagala u kreiranju sadržaja službene Facebook stranice ISŠ-a primjenjujući tako suvremene oblike komunikacije te je koristila suvremene izvore znanja. Interakcija između učenice Viktorije Bugan i nastavnice Ive Bojčić, koja uređuje službenu Facebook stranicu ISŠ-a, uspješna je i u vrijeme odvijanja nastave u A modelu. Učenica aktivno komunicira s voditeljicom Praktične nastave Kristinkom Lemaić te sudjeluje u organizaciji i pripremi obilježavanja Dana ružičastih majica pa je tako i 2021. godini sudjelovala u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja na način da je s drugim učenicima u odjelima Školske radionice izrađivala metalne instalacije s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja dio kojih su i metalne majice ukrašene logom škole koji je za ovu posebnu prigodu postao ružičast. Učenici su metalne instalacije iskoristili i kao izložbene panoe za obrasce na kojima su pisali o tome kako mogu pomoći da nasilje prestane, što znači biti dobar prijatelj i koje bi savjete uputili žrtvama nasilja.

Središnji događaj Dana ružičastih majica 2021. bio je webinar u čijoj je pripremi i organizaciji sudjelovala i Viktorija. U webinaru su, osim učenika ISŠ-a, sudjelovali i učenici iz drugih škola. Webinar „Dan ružičastih majica“ ISŠ je provela u suradnji s Organizacijom Status M https://www.status-m.hr/.  Nakon dinamičnog webinara koji je uključivao izlaganje predsjednice Organizacije Status M Anamarije Sočo i edukatora Statusa M Stipe Nogala, video sadržaje učenika te kolaboraciju i natjecanje u znanju uz pomoć IKT alata Mentimeter i Kahoot, učenici su mogli:

  • opisati primjere radova učenika s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja izrađenih na praktičnoj nastavi i u digitalnom obliku,
  • izreći mogućnosti i prednosti povezivanja praktične nastave s nastavom Etike i međupredmetnim temama,
  • objasniti pojam i značenje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja,
  • dati primjer dobre prakse obilježavanja Dana ružičastih majica.

Ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana organizirala je, te je 9. lipnja 2021. godine provela, treću po redu videokonferenciju učenika StudentsMeetCRO na kojoj je Viktorija promovirala e-Knjigu „Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja“ dostupnu na https://libar.carnet.hr/. Na taj način su učenici diljem Hrvatske mogli vidjeti razne načine na koje učenici i nastavnici ISŠ-a gradeći mentorske odnose pokušavaju ojačati pozitivan razvoj mladih pružajući im potrebne životne vještine kako bi se nosili s izazovima i zahtjevima svakodnevnog života i kako bi upravljali vlastitim životima.

Učenica Viktorija Bugan sabrana je, drži do svog dostojanstva i dostojanstva suučenika te kao takva djeluje vrlo pozitivno na druge učenike. Viktorija je srdačna, otvorena prema drugim ljudima, spremna bezuvjetno pružiti ljudsku pomoć, u svakom trenutku i svakom čovjeku i čini sve učenike i djelatnike ISŠ-a ponosnim svojim kontinuiranim zalaganjem za ljudska prava, toleranciju, slobodu i ravnopravnost među vršnjacima.

Na svečanom prijemu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i svi prisutni zapljeskali su svakom nominiranom kandidatu  odajući im počast za sve čime su pridonijeli unapređenju kvalitete života svojih vršnjaka i društva općenito.
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5192023
Ovaj mjesec: 371
Ovaj tjedan: 684
Danas: 34
 
 
 
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / www.ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju