preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
vijesti

Započele božićne aktivnosti

Autor: TANJA Novak Pavić, 26. 11. 2021. 10:25

U očekivanju prvog adventskog tjedna, započeli smo s aktivnostima i kreativnim radionicama za učenike u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Vesela skupina učenika 1. c razreda provela je 2 školska sata u školskoj knjižnici i čitaonici. Jedan školski sat smo u povodu Godine čitanja posvetili mrežnoj stranici Virtualne knjižnice ISŠ-a, a drugi sat su učenici ukrašavali pano ispred školske knjižnice izrađivanjem 3D pahuljica te borića od starih CD-ova.

Ciljevi ovakvih radionica su poticanje maštovitosti i kreativnosti kod učenika te želje za timskim radom i zajedništvom u duhu adventa i Božića.

[više]

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći

Autor: Kristinka Lemaić, 23. 11. 2021. 16:36

Zbog potrebe osposobljavanja većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je pobudio ovaj vid zdravstvenog odgoja kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa i to u Villi Rustica u Novom Vinodolskom. Učenici 2.c i 2.e razreda Industrijske strojarske škole (ISŠ) Lana Jakirčević, Gabriel Buić, Luka Đurić, Zvonimir Zirdum, Dino Badić, Leon Marinčić, Teo Perčić, Mihael Pliestić i Juraj Blaić od 22. do 24. studenog 2021. godine učili su o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti.

Učenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova, a naučili su i da je prva pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

[više]

Učenici naše škole u Francuskoj na mobilnost programa Erasmus+

Autor: Kristinka Lemaić, 20. 11. 2021. 11:09

Industrijska strojarska škola, nakon stanke zbog pandemije bolesti COVID-19, nastavlja aktivnosti na razvoju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika i nastavnika u području europske mobilnosti i suradnje u okviru Erasmus+ projekta COVET, COmpetitive VET for learners and teachers II. Učenici u zanimanju automehaničar Patrick Miklić, Martin Bilkić, Stjepan Car, Ivan Klarić, Ivan Hodak, Stjepan Mihalinčić, Ivan Pekić i Dorian Posedel u pratnji nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta Karmen Mott Bingula, otputovali su u subotu 20. studenoga 2021. godine u Toulouse u Francuskoj. Učenici ISŠ-a i nastavnica Karmen Mott Bingula boravit će u Francuskoj ukupno 14 dana čime im je pružena prilika za susrete na europskoj razini i međusobnu usporedbu vještina: različite metode rada, radno okruženje te usporedba ishoda učenja što će značajno pridonijeti podizanju razine kompetencija učenika. Aktivnosti učenika ISŠ-a svakodnevno možete pratiti na Facebook stranici i Instagramu Industrijske strojarske škole, a po povratku iz Francuske učenici će na mrežnoj stranici ISŠ-a podijeliti dojmove iz europskog svijeta rada. Želimo im mnogo uspjeha.

[više]

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - 30. obljetnica

Autor: TANJA Novak Pavić, 17. 11. 2021. 19:01

Naša se škola ove godine na više načina uključila  u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Osim tradicionalnog paljenja svijeća u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici i sudjelovanja na 12. satu povijesti iz Vukovara, u predvorju škole postavljena je izložba u sjećanje na taj poseban dan iz hrvatske povijesti. Izložbu su ovoga puta pripremili zajedno učenici Prve ekonomske škole i Industrijske strojarske škole. Posebno bismo istaknuli našu učenicu 2. c razreda, Lanu Jakirčević, koja je uz pomoć prof. Vanje Jug izradila plakat u spomen na bitku za Vukovar te zapalila svijeću za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

[više]

Učenici naše škole na 12. satu povijesti iz Vukovara

Autor: Kristinka Lemaić, 16. 11. 2021. 12:04

U prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, sa svojim prijateljima iz petnaest škola diljem Republike Hrvatske, od Dubrovnika do Zagreba, od Varaždina do Slavonskog Broda i dalje, i ove su godine, uz potporu CARNET-a po dvanaesti put realizirali projekt Sat povijesti iz Vukovara - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ovogodišnja tema bila je: “Golubice lete u vječnost”.
Cilj ovoga projekta je jednim satom povijesti povezati skupine učenika iz različitih hrvatskih gradova s ciljem sjećanja na slavne dane obrane Vukovara i domovine Hrvatske. Ove se godine željela odati počast na mjestima masovnih grobišta pred spomen obilježjima golubice koja leti i vječnost. Odabranom temom željelo se, u godini kada obilježavamo 30. obljetnicu bitke za Vukovar, podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja čija je žrtva bila preduvjet za slobodu koju danas živimo. U ozračju zajedništva prisjetili smo se i mjesta masovnih pogubljenja onih koji su željeli slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku, svih koji su na oltar domovine darovali svoje živote.

 

[više]

Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristinka Lemaić, 16. 11. 2021. 09:51

Od utorka 16. studenoga 2021. godine na snazi je nova odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koja se odnosi na uvođenje posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenik i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i organizacija.

[više]

Ajmo hrvati se s knjigom!

Autor: TANJA Novak Pavić, 14. 11. 2021. 12:10

I ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. I naša se škola, kao i svake godine, pridružuje osnovnom cilju manifestacije, a to je ukazati na važnost knjige i čitanja. Osobito je važno naglasiti da se ovogodišnja manifestacija održava u okviru Godine čitanja, a moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!“. Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se hrabro suoče s knjigom i čitanjem. U povodu ovog slavljenja knjige i čitanja te poticanja na čitanje u školskoj je knjižnici postavljena izložba noviteta suvremenih hrvatskih književnika pod naslovom „100 % domaće – hrvatski autori u Godini čitanja". Za izložbu i prezentaciju smo izdvojili suvremene hrvatske autore, perspektivne i zanimljive u svom izričaju te popularne i rado čitane u hrvatskoj mlađoj populaciji. To su ovoga puta: Miro Gavran, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Davor Rostuhar, Ante Tomić i Kristian Novak. Zavirite u njihova djela, čekaju vas u školskoj knjižnici!

[više]

GigaDabrovi i DabroUčitelji

Autor: Kristinka Lemaić, 13. 11. 2021. 18:04

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar 2021. održano je od 8. do 12. studenoga šesti put za redom u mnogim  osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske, a učenici Industrijske strojarske škole prihvatili su izazov po drugi put i tako postali dio Dabrovog tima zajedno s nastavnicima koji su prvi put sudjelovali u natjecanju DabroUčitelj.

Republika Hrvatska od 2016. godine uključena je u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje na online natjecanju koje se sastoji od niza izazovnih zadataka, a osmislili su ih stručnjaci  iz pedesetak zemalja. Organizator je natjecanja za Hrvatsku udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja rješavanjem primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranjem strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranjem – čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

[više]

„Zasadi stablo, ne budi panj!“

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 11. 2021. 18:22

Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!” organizira u Republici Hrvatskoj kampanje sadnje stabala na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Nakon uspješnog sudjelovanja u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021. godine”, učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole uključili su se u kampanju „3…2…1 SADIMO“ te su u dvorištu škole posadili još sadnica jabuka, krušaka, trešanja i višnji.

Svjesni potrebe za djelovanjem u utrci s klimatskom krizom, učenici i nastavnici ISŠ-a rado se odazovu pozivu za djelovanjem u utrci s klimatskom krizom te na taj način podižu ekološku svijest i potvrđuju društvenu i ekološku odgovornost kako bi pomogli u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima. Cilj sudjelovanja u kampanji je dati mogućnost učenicima da oni sami budu rezultat prilagodbe, promjena, otpornosti i uspješnosti u odnosu na ekološke izazove. Cilj je također poduprijeti revitalizaciju urbanih zelenih površina u gradu kako bi se njihovim očuvanjem umanjili utjecaji toplinskih valova.

[više]

Nastavnici Industrijske strojarske škole izlagači na konferenciji “CUC 2021: Nove prilike”

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 11. 2021. 14:25

Već petu godinu zaredom nastavnici ISŠ-a sudjeluju kao izlagači na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike, popularnom CUC-u. Nastavnici Josip Filić i Kristinka Lemaić ove su godine predstavili ISŠ interaktivnim izlaganjem „Be cool, recycle in school“ u okviru jedne od zadanih tema „Održivi razvoj - tehnologija u službi zelene škole“. CUC je godišnje okupljanje CARNET-ovih korisnika i suradnika iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije. Ovogodišnja 23. CARNET-ova konferencija “CUC 2021: Nove prilike” održala se od 27. do 29. listopada u Šibeniku te se okrenula temama koje su se nametnule nakon što novo normalno postaje normalno te se pojavilo pitanje: Kako dalje? Uzimajući to u obzir, konferencijske teme bile su: “Tehnologija na rubu obrazovanja”, “Hibridno i fleksibilno obrazovanje” i “Održivi razvoj – tehnologija u službi zelene škole” koja je bila usmjerena na iskustva i projekte u korištenju tehnologije za dobrobit društva i okoliša. Nastavnici ISŠ-a u svom izlaganju „Be cool, recycle in school“ pokazali su kreativnost, inovativnost i stvaralački potencijal učenika Juraja Brezaka, Doriana Jankovića i Karla Krnjića te njihovo sudjelovanje u WorldSkills Croatia 2021 online smotri učeničkog stvaralaštva čime su učenici popularizirali strukovne vještine te ostvarili ishode međupredmetnih tema Održivi razvoj te Uporaba informacijske informacijske i komunikacijske tehnologije.

[više]

Obavijest o odvijanju nastave

Autor: Kristinka Lemaić, 5. 11. 2021. 17:49

Dragi učenici,
 
od ponedjeljka 8. studenoga 2021. godine nastava će se odvijati po A modelu u školi.
Iako nas ova odluka uistinu veseli jer smo svjesni važnosti nastave uživo, zbog vrlo teške epidemiološke situacije u čitavoj zemlji, molimo vas da se pridržavate svih važećih epidemioloških mjera koje uključuju obaveznu upotrebu maske tijekom boravka u školi.
Ostanite odgovorni i pazite na sebe i druge.
 
 
[više]

Webinar za učenike “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu”

Autor: Kristinka Lemaić, 1. 11. 2021. 19:50

Nastavnici naše Škole Josip Filić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol, uz pomoć nastavnica Ive Bojčić, Ivane Macan i Meri Ružević, održali su 25. listopada 2021. godine webinar “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” namijenjen učenicima prvih razrednih odjela srednjih strukovnih škola Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija.

U strukovnim školama učenje je temeljeno na radu i stoga su nastavnici ISŠ-a, potaknuti podatkom europske statistike da je stopa ozljeđivanja mladih radnika 25 % veća negoli kada je riječ o ostalim dobnim skupinama, odlučili i na digitalan način usmjeriti buduće mlade radnike na razmišljanje o važnosti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Cilj webinara bio je interaktivnim načinom, tj. nizom digitalnih kvizova i video sadržaja pokazati učenicima važnost tehničkog aspekta zaštite na radu, ali i skrenuti pozornost na zdravstvene posljedice nepridržavanja zaštite na radu.

[više]

Naši učenici na događaju "Oči u oči s budućnošću"

Autor: Kristinka Lemaić, 21. 10. 2021. 13:08

Zagrebačka premijera dokumentarnog filma “Ja sam Greta”, održana 19. listopada 2021. u kinu Tuškanac, bila je prilika da učenici i nastavnici srednjih škola aktivno promišljaju o budućnosti jer klimatske promjene ozbiljan su problem koji ne možemo rješavati sami i bez suradnji. Potrebni smo svi, a svaka suradnja počinje razgovorom istaknuli su organizatori događaja „Oči u oči s budućnošću“ iz Terra Hub Croatia. Učenici srednjih škola imali su priliku postavljati pitanja o klimatskom izazovu Tomislavu Ćoriću, ministru gospodarstva i održivog razvoja.

Klimatska kriza tu je, svidjelo se to nama ili ne. Ili, kako kaže Greta Thunberg koja je pokrenula stotine tisuća mladih ljudi diljem svijeta zabrinutih za svoju budućnost: „Kuća nam gori. Ne želim tvoju nadu. Želim da se uspaničite i djelujete.“ Njene riječi potvrđuje i Svjetska meteorološka organizacija koja je nedavno objavila Globalni izvještaj o stanju klime koji jasno kaže da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje najveći izazovi za naš daljnji razvoj i opstanak na Zemlji.

Detaljniji izvještaj pročitajte klikom na "više".

[više]

Dani Erasmusa u Industrijskoj strojarskoj školi

Autor: Kristinka Lemaić, 17. 10. 2021. 12:24

Dani Erasmusa, najveća proslava uspjeha programa Erasmus+, održala se od 14. do 16. listopada 2021. godine. Svi korisnici programa Erasmus+ bili su pozvani da organiziraju događanja i na taj način sudjeluju u obilježavanju pete po redu manifestacije koja se održava u cijelom svijetu. U okviru ovogodišnjih Dana Erasmusa, rekordan broj događanja održao se u svijetu, a najviše do sada - čak 175, organizirano je u Hrvatskoj. Među tim događanjima bila je i online panel diskusija „Sve što ste željeli znati o Erasmusu, a niste stigli pitati“, održana u Industrijskoj strojarskoj školi.

Dani Erasmusa prilika su da korisnici programa predstave svoja iskustva i pokažu rezultate i učinke projekata na sudionike i njihovu okolinu. Obilježavanje Dana Erasmusa dobar je format diseminacije koja je važan kriterij uspješnosti projekata, njihove održivosti i opravdanosti ulaganja sredstava Europske unije.

Prema događajima registriranim na službenoj mrežnoj stranici, Dani Erasmusa u svijetu obilježili su se prezentacijama, predavanjima, izložbama, radionicama, okruglim stolovima, panel diskusijama…

Meri Ružević, koordinatorica Erasmus+ projekta COmpetitive VET for learners and teachers koji se već četvrtu godinu za redom provodi u Industrijskoj strojarskoj školi, zajedno s članovima projektnog tima, bivšim i sadašnjim učenicima, njihovih roditeljima te svim zainteresiranim, moderirala je online panel diskusiju „Sve što ste željeli znati o Erasmusu, a niste stigli pitati“. U panel diskusiji govorilo se o izazovima i dobrobitima Erasmus+ mobilnosti provedenih u Irskoj, Francuskoj, Sloveniji i na Malti. Učenici koji još nisu sudjelovali u mobilnosti, postavljali su pitanja te zaključili kako su, nakon svih pozitivnih dojmova koje su imali prilike čuti, motivirani za sudjelovanje u Erasmus+ programu. 

[više]

Suradničkim aktivnostima doprinosimo ciljevima održivog razvoja

Autor: Kristinka Lemaić, 12. 10. 2021. 16:40

Koncept održivog razvoja razumijeva proces postizanja ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva, kako bi se osiguralo “zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe”. Od 1987. godine, kada je na ovaj način definiran u Izvještaju Svjetske komisije za okoliš i razvoj pa do današnjeg dana, održivi razvoj postao je jedan od ključnih elemenata u formuliranju i provođenju razvojnih politika u svijetu. Operacionalizacija koncepta i njegova primjena u praksi rezultat su kako teorijskih, tako i političkih težnji usmjerenih prema osiguravanju dugoročnog razvoja ljudskog društva bez narušavanja ravnoteže u okolišu.

Zašto se ciljevi održivog razvoja trebaju poučavati u svakom vrtiću i školi? Djeca i mladi trebaju učiti o svijetu u kojem žive i trebaju biti aktivni sudionici kako bi bili inspirirani da poduzmu konkretne akcije. U prikupljanje plastičnog otpada, njegovom usitnjavanju, topljenju te ulijevanju u kalupe kako bi se izradili reciklirani privjesci, bila su uključena djeca od vrtićke do srednjoškolske dobi i to iz Dječjeg vrtića „Radost“, Osnovne škole „Žuti brijeg“, Učeničkog doma Ivana Mažuranića te Industrijske strojarske škole.

Više o suradničkim aktivnostima pročitajte u nastavku, klikom na "više".

[više]

Sačuvajmo naš okoliš odlaganjem starih baterija

Autor: Ivana Šutalo Dujmenović, 6. 10. 2021. 19:27

Ove godine naša škola se uključila u projekt "Skupljajmo zajedno stare baterije" u suradnji s tvrtkom FRIŠ d.o.o. iz Križevaca. U tu svrhu postavljen je spremnik za odlaganje raznih baterija.

Kako vi možete pomoći projektu? Svaku baterijicu izvađenu iz mobilnog telefona, daljinskog upravljača, satova, igračaka, raznih uređaja i aparata ne bacajte u komunalni otpad (smeće)! Odvajajte ih u spremnik koji je postavljen u predvorju naše škole. Za svaku skupljenu količinu baterija, učenici će biti nagrađeni, a priroda će nam biti zahvalna. Sačuvajmo naš okoliš! Voditeljica projekta: Ivana Šutalo Dujmenović, dipl. ing strojarstva.

 

[više]

Digitalne potvrde za učenike

Autor: Kristinka Lemaić, 6. 10. 2021. 16:13

Dragi učenici i poštovani roditelji!

Na poveznici https://potvrde.skole.hr/login prijavljujete se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (učenici) ili svojim pristupnim podacima sustavu e-Građani (preko Fine ili bankovnih tokena, najmanje treće razine - roditelji) te možete ispisati digitalnu potvrdu o školovanju. U padajućem izborniku moguće je odabrati svrhu potvrde. Potvrde koje su izdane putem tog sustava zamjenjuju u potpunosti potvrde iz škole u svim pravnim poslovima te više nije potrebno dolaziti po potvrde u školsku referadu. Potvrde se mogu spremiti na računalo, slati ili ispisivati, ovisno o potrebama. Sustav za izdavanje potvrda  podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matice u kojoj su svi učenici.

[više]

25. Dani Ramira i Zorana Bujasa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tanja Dumbović, 6. 10. 2021. 14:53

Naša psihologinja Tanja Dumbović sudjelovala je na 25. Danima Ramira i Zorana Bujasa, gdje je na Simpoziju Kako je COVID 19 utjecao na školovanje i život adolescenata? predstavila rezultate istraživanja Kako su ograničenja COVID 19 utjecala na mentalno zdravlje srednjoškolaca?

[više]

Međunarodni Dan učitelja – 5. listopada

Autor: Administrator , 5. 10. 2021. 17:37

Svim odgojno-obrazovnim djelatnicima želimo sretan međunarodni Dan učitelja!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 5. listopada 2021. godine na Svjetski dan učitelja nagradilo je najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike u šk. god. 2020./2021. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 511 najuspješnijih djelatnika prema kriterijima izvrsnosti, a kategorije su uključivale mentorstvo učenicima, predavanja, radionice i edukacije, rad u stručnim vijećima i udrugama, stručne članke, nastavne materijale i obrazovne sadržaje, unaprjeđenje rada škole te sudjelovanje u projektima.

S obzirom na epidemiološku situaciju, održana je online dodjela na kojoj se nagrađenima obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitavši im na trudu i profesionalnosti u radu s učenicima. Ponosni smo što je među nagrađenima četvero naših nastavnika: Iva Bojčić, Josip Filić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol. Čestitamo!

[više]

Tjedan cjeloživotnog učenja u Industrijskoj strojarskoj školi

Autor: Kristinka Lemaić, 5. 10. 2021. 10:31

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se javnost senzibilizirala za cjeloživotno učenje, kako bi se promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je godine, od 27. rujna do 3. listopada, organizirala 15. Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Kroz brojne aktivnosti u sklopu Tjedna građane se motivira da se uključe u neki oblik učenja, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob – učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno (npr. čitajući), a vrijedan oblik učenja je i iskustveno učenje. Brojne institucije organiziraju dane otvorenih vrata i druge slične aktivnosti, usmjerene na upoznavanje javnosti sa svojim radom.

Učenici i nastavnici Industijske strojarske škole sudjelovali su u ovogodišnjem Tjednu cjeloživotnog učenja organiziravši interaktivnu izložbu i radionicu. Kako nam je bilo, pogledajte i pročitajte u nastavku.

[više]

Sudjelovanje Industrijske strojarske škole u Europskom tjednu mobilnosti 2021.

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 9. 2021. 19:12

Godišnja tema Europskog tjedna mobilnosti u 2021. godini je „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!" Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nedaće koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID- 19. Tema se također odnosi na prilike za promjene koje su u Europi i svijetu proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize. Na poziv mr. sc. Andreje Marcetic vanjske suradnice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, Zvjezdane Žuglić vijećnice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i Agate Smoljan voditeljice Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Agencije za odgoj i obrazovanje, učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole uključili su se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti.

Online projekt Dubrava Sustain Ability Fest pripremao se i održavao od 16. do 22. rujna 2021. u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2021. te su se u projekt uključili brojni vrtići, škole, učenički domovi i domovi za starije osobe. Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) u online projekt uključili su se snimanjem video sadržaja prikaza vježbi  koje su odličan način da se preveniraju posljedice dugotrajnog sjedenja za računalom koje je bilo, i još uvijek jest, izazovna stvarnost učenika i nastavnika u B i C modelu nastave.

Osim u nastavi na daljinu opće je poznato da je računalo neizbježno u našem svakodnevnom životu. Njime se koristimo u svrhu zabave, za obavljanje različitih poslova, učenje, istraživanje i traženje novih informacija. U današnje vrijeme sve veći broj ljudi služi se računalom jer nam ono omogućuje lakše, brže i efikasnije obavljanje poslova, pretraživanje te informiranje. Također  je očito kako u današnje vrijeme ne postoji dobna granica korištenja računala.  Koriste ga djeca predškolske dobi, a isto tako i osobe starije životne dobi. Iako su njihovi interesi različiti, posljedice rada za računalom iste su: bol u vratu, leđima, laktovima i ručnim zglobovima većini nas je poznata, no često smo samo djelomično osviješteni da do toga dolazi, između ostalog, zbog nepovoljnih ergonomskih i organizacijskih uvjeta rada za računalom te dugotrajnog sjedenja za računalom. Stara narodna izreka kaže: „Bolje spriječiti nego liječiti!“ pa su učenici 2.g  i prof. Tomislav Bešlić priredili video prikaz vježbi primjenom kojih se može olakšati rad na računalu.

[više]

Naša učenica Viktorija Bugan nominirana za Nagradu Grada Zagreba „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“

Autor: Kristinka Lemaić, 25. 9. 2021. 21:45

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović primio je nominirane za Nagradu „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“. Dvanaestero učenika u pratnji svojih nastavnika, ravnatelja i/ili mentora, čije je prijave razmotrio Odbor za javna priznanja, posjetilo je Staru gradsku vijećnicu u četvrtak 23. rujna 2021. uoči 4. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

„Luka Ritz nastradao je kao žrtva nasilja od strane maloljetnih osoba na mostu Slobode – sloboda je nešto što se svi kunemo da želimo zaštiti. Sloboda ne znači da možemo raditi što možemo i hoćemo, sloboda nije pretući svojeg vršnjaka, sloboda svakog čovjeka je ograničena slobodom drugog čovjeka jer i on ima pravo na isto što i mi.“, započeo je svoj govor predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te zahvalio svim nominiranim učenicima što svojim primjerom ustaju protiv vršnjačkog nasilja i to na razne načine; bilo svojim angažmanom u humanitarnim akcijama, zaštiti ljudskih prava, zaštiti vršnjaka, bilo svojim direktnim uključivanjem u smirivanje napetih situacija koje su mogle eskalirati u nasilje.

Hvala našoj dragoj učenici Viktoriji Bugan što nas čini ponosnim svojim kontinuiranim zalaganjem za ljudska prava, toleranciju, slobodu i ravnopravnost među vršnjacima.

[više]

Produljenje ili izrada pretplatnih karata za učenike

Autor: Tanja Dumbović, 1. 9. 2021. 11:06

Dragi roditelji i učenici,

na web stranici ZET-a; https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/produljenje-ili-izrada-pretplatnih-karata-za-ucenike-i-studente/499 

nalaze se detaljne upute za izradu ili produljenje besplatnih karata za učenike. Za učenike će od 2. rujna bit omogućeno i znatno jednostavnije produljenje postojećih Pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje će se moći obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Zbog navedenoga, nije potrebno da učenici u školi potvrđuju produljenje ili izradu nove pretplatne karte.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5191245
Ovaj mjesec: 2919
Ovaj tjedan: 785
Danas: 91
 
 
 
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / www.ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju