preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
vijesti

Radionice učenika ISŠ-a na adventu „StaraTkalča“

Autor: Kristinka Lemaić, 13. 12. 2018. 13:16

Advent „Stara Tkača“ jedan je od tri nova programa Adventa u Zagrebu 2018. godine, a među njima ističe se posebnim povijesnim ugođajem. U slikovitoj ulici u središtu Zagreba možete se vratiti u povijest i upoznati stare obrte i zaboravljene priče stanovnika Tkalčićeve ulice, a tu su i brojne zanimljive radionice zagrebačkih srednjih strukovnih škola u provedbi kojih je sudjelovala i Industrijska strojarska škola. Učenici 1.f razreda Dario Somek, Karlo Topolnjak, Vedran Petričević, Nikola Vdović i Nikola Vidalin, u ponedjeljak 10. prosinca 2018., u pratnji nastavnika Praktične nastave Nenada Posavca i Silvija Terzea održali su radionicu izrade stolice za školsku učionicu na pozornici kod kipa Marije Jurić Zagorke. Učenici su pilili, turpijali, zavarivali, brusili i bojali metalnu konstrukciju stolice, a na kraju su i montirali plastične čepove, naslon i sjedište stolice. Nastavnik Silvio Terze pobrinuo se i da stolica ima božićni motiv što možete vidjeti na fotografijama ukoliko kliknete na „više“. U utorak 11. prosinca 2018. godine učenici 1.f razreda Josip Malunec, Dominik Pavlović, Dominik Jančić i Patrick Lovrić, u pratnji nastavnika Nenada Posavca i Slavena Kuhara, održali su radionicu izrade svjetiljke od pocinčanih cijevi. Učenici su u Školi pripremili materijal za radionicu, a na samoj radionici narezivali su navoje, sklapali svjetiljku i provodili žice za prijenos električne energije. Radionice naših učenika izazvale su veliki interes prolaznika, a učenici su, na pozornici i uz zvukove  zagrebačkih šansona, postali dio prošlosti starog Zagreba i s ponosom pokazali djelić svojih znanja i vještina.

[više]

Nastavnica ISŠ-a prof. Iva Bojčić izlagala je na I. znanstveno-stručnoj konferenciji s temom MODELI PREVENCIJE U ZAJEDNICI - PARTNERSTVO ZNANOSTI I PRAKSE

Autor: Kristinka Lemaić, 13. 12. 2018. 10:14

Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava organiziralo je I. znanstveno-stručnu konferenciju s temom MODELI PREVENCIJE U ZAJEDNICI - PARTNERSTVO ZNANOSTI I PRAKSE. Konferencija se održala 7. prosinca 2018. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava – Kulturni centar, Avenija Dubrava 51a, Zagreb s početkom u 9:00 sati.  Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava konferenciju je organiziralo u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, Gradskim uredom za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Cilj Konferencije bilo je osnaživanje stručnjaka te razmjena iskustava vezano uz modele prevencije u zajednici. Skup je otvorio gosp. Damir Oniško, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava u svojstvu izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Milana Bandića. Sudionike je pozdravio prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu kao i gđa. Mirela Šentija Knežević, prof.log., univ.spec.admin.urb., izaslanica gosp. Vjekoslava Jeleča, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, gosp. Darko Tot načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja te mr.sc. Tomislav Ogrinšak, i Neveka Lončarić Jelačić, viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Proslijeđeni su i pozdravi gđe. Alme Rovis Brandić, više savjetnice za defektologe i socijalne pedagoge (Agencija za odgoj i obrazovanje) koja je zadužena za školske preventivne programe u Agenciji.

Prof. Iva Bojčić, u okviru konferencije, izložila je aktivnosti ISŠ-a koje se provode u svrhu prevencije, a njeno izlaganje Interaktivne radionice ISŠ-a s ciljem promicanja nenasilja i osnaživanja mladih ljudi imalo je svrhu primjerima pokazati modele kojima ISŠ, u realnom i virtualnom okruženju, ojačava pozitivan razvoj mladih pružajući im potrebne životne vještine kako bi se nosili s izazovima i zahtjevima svakodnevnog života i kako bi upravljali vlastitim životima. Koristeći neformalnu edukaciju, promičemo rodno ravnopravne norme,  pozitivne životne stilove i nenasilno ponašanje i tako doprinosimo da naši učenici odrastanjem postanu bolji, pametniji, spretniji, društveniji  i odgovorniji ljudi. Izlaganje prof. Bojčić poseban naglasak imalo je na diseminaciji video uratka naših učenika „Budi muško, mijenjaj pravila“ kojeg je Forum za slobodu odgoja nagradio na natječaju „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije 2018.“ i to u kategoriji Oboji svijet djelom. Prof. Bojčić naglasila je i važnost sigurnog i odgovornog ponašanja učenika na internetu kojemu ISŠ, kao e-Škola, pridaje veliku pozornost pa smo u suradnji s Gimnazijom „Vukovar“ proveli webinar „Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji Internet počinje s tobom“ u kojem je sudjelovalo 60-ak srednjih strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske.

Koordinator aktivnosti vezanih za konferenciju bila je mr. sc. Andreja Marcetić, vijećnica i članica Savjeta za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava kojoj  ravnatelj Industrijske strojarske škole prof. Nenad Pavlinić zahvaljuje na pozivu za sudjelovanje na konferenciji i mogućnosti da prof. Bojčić diseminira aktivnosti nastavnika i stručnih suradnika vezane za modele prevencije u zajednici kao i na mogućnosti da buduće projekte ISŠ-a obogatimo primjerima dobre prakse koje su s nama podijelili ostali sudionici konferencije.

Fotografije sudionika konferencije možete pogledati klikom na „više“.

[više]

Multilateralni eTwinning seminar u Poljskoj

Autor: Katarina Knežević, 12. 12. 2018. 09:41

Multilateralni eTwinning seminar s temom poduzetništvo za nastavnike strukovnih škola, održan je u Poljskoj (Wroclaw) od 22. do 25. studenog 2018. godine u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU u okviru eTwinning mobilnosti. Domaćin seminara bio je eTwinning nacionalni centar podrške u Poljskoj. S još četiri nastavnice iz Republike Hrvatske, odabrane prema vrednovanju njihovih prijava, sudjelovala je i nastavnica strojarske skupine predmeta naše Škole Katarina Knežević. Polaznici su na seminaru stjecali znanja o načinu pokretanja i uspješnoj realiziciji međunarodnih školskih projekata na temu poduzetništva. Edukacije koje pruža eTwinning neophodan su način pripremanja učenika i nastavnika za cjeloživotno učenje uvođenjem međunarodnih projekata u nastavni proces kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti učenika. Sudjelovala su 62 sudionika iz osam zemalja (Portugal, Malta, Francuska, Slovačka, Njemačka, Hrvatska, Češka i Poljska). Održana su predavanja i radionice o poduzetništvu u školama, eTwinning alatima, učenju poduzetništva uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije te dizajniranju pomoću računalnog programa kao i radionice o 3D ispisu. Osim pripreme za eTwinning suradnju, sudionici su učili i kako razviti vještine poduzetničkog nastup među učenicima. Na multilateralnom seminaru sudionici imaju mogućnost uspostaviti suradnju s europskim kolegama i pokrenuti međunarodne projekte koristeći portal eTwinning. Svi sudionici razmijenili su kontakte kako bi što jednostavnije mogli pristupiti kreiranju i razmjeni projektnih ideja. Tako je osmišljen projekt u suradnji sa Střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Volyně, Volyně Češka, gdje će naši učenici sa strojarskog aspekta napraviti sve što se od njih očekuje dok će učenici iz Češke s aspekta poduzetništva i marketinga doprinjeti realizaciji istog. Učenici naše Škole napraviti će novi proizvod počevši od ideje pa do gotovog proizvoda, a učenici iz Češke  kreirat će kutiju za pakiranje proizvoda, definirati cijene za proizvod te osmislit reklamiranje i marketing kako bi na tržištu rada mogli što uspješnije plasirati proizvod. Učenici koji će sudjelovati u projektu, komunicirat će na engleskom jeziku i učiti raditi u timu. Sudionici seminara kroz kulturni program upoznali su grad Wroclaw, četvrti najveći grad u Poljskoj koji se prostire na pet rijeka, ima brojne kanale i više 200 mostova pa ga nazivaju poljskom Venecijom. Wroclaw je poznat i kao grad dobrih patuljaka. Nekada su bili simbol borbe protiv režima, a danas njih čak 212 krasi grad. Wroclaw je 2016. godine bio europski grad kulture.

[više]

Međunarodni seminar u Dublinu u sklopu Erasmus + projekta Vijest ima dokument u privitku

Autor: KARMEN BINGULA MOTT, 11. 12. 2018. 08:57

Od 26. do 28. studenoga 2018. godine profesorica strojarske skupine predmeta Karmen Mott Bingula sudjelovala je na seminaru „Enhancing VET Provision through European Staff Mobility“, aktivnosti transnacionalne suradnje u sklopu Erasmus+ programa, koji se održao u Dublinu. Seminaru je prisustvovalo 32 kolega iz 13 zemalja Europe (iz Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Danske, Irske, Finske, Litve, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Portugala i Švedske). Osim  nastavnika struke, na seminaru su sudjelovali i nastavnici općih predmeta, ali i nenastavno osoblje strukovnih škola ili njihovih udruga. Domaćini su pripremili korisna predavanja i radionice kroz koje su se sudionici na vrlo aktivan i zabavan način upoznali osobno te predstavili svoje škole i zemlje. Osim što su pojedinačno predstavili svoje škole putem plakata, sudionici su kroz razgovor jedni od drugih saznali razlike i sličnosti u organizaciji, obrazovnim smjerovima i školstvu općenito. Tijekom trodnevnog druženja radilo se na definiranju konkretnih ciljeva koje sudionici žele postići kroz Erasmus+ projekte. Tako je svaki sudionik prvo definirao svoje ciljeve te su oni poslužili u diskusiji i postavljanju zajedničkih ciljeva za grupu. Bilo je vrlo korisno što su sudionici trebali na taj način definirati i svoje osobne ciljeve, ali i ciljeve za školu, regiju i zemlju. 

[više]

Erasmus+ mobilnost učenika započela je izvrsno – fotografiranjem s izbornikom Zlatkom Dalićem

Autor: Kristinka Lemaić, 4. 12. 2018. 18:38

U subotu 1. prosinca 2018. godine učenici Domagoj Barišić, Filip Besednik, Fran Hegić, Dominik Horjak, Dominik Jelinčić, Matija Ostoić, Dorian Podgorski i Juraj Štajcer, u pratnji nastavnice Katarine Knežević, sretno su stigli u Toulouse u Francuskoj. Provedba projekta  COVET „Competitive VET  for learners and teachers“, s ciljem stjecanja iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija naših učenika i nastavnika, nije mogla započeti u ljepšoj atmosferi jer naši učenici bili su na istom letu kao i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Izbornik Dalić ljubazno je pristao na fotografiranje i zaželio našim učenicima sretan i uspješan boravak u Francuskoj. Učenici su u Toulouseu započeli s obavljanjem stručne prakse realizirane u suradnji s partnerom CFAI Midi Pyrenees (Centar za obuku tehnoloških industrija). Predstavnici CFAI Midi Pyreneesa, gospodin Zdravko Cerovečki i gospodin Marcel Vannson, pokazali su se kao vrsni domaćini što možete vidjeti na poveznici http://bit.ly/ErasmusFrancuska1, a klikom na „više“ možete pogledati još nekoliko fotografija naših učenika u Francuskoj.

[više]

Nastavnici ISŠ-a kao izlagači na jubilarnoj 20. CARNET-ovoj konferencija CUC20: Mreža ideja

Autor: Kristinka Lemaić, 27. 11. 2018. 12:34

“Budućnost je digitalna, no potrebno je istovremeno snažno razvijati i neke druge vještine. Koje? Vještine budućnosti. Vještine koje je najteže naći na tržištu rada. To su one vještine koje ne mogu izvoditi strojevi: problem-solving vještine, kreativnost i inovativnost, prilagodljivost, vodstvo, emocionalna inteligencija.” Ove rečenice dr. sc. Roberta Kopala iz njegovog predavanja „Kreativnost 4.0: kreativnost usprkos i zahvaljujući 4. industrijskoj revoluciji“ tek su jedan od naglasaka 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC20: Mreža ideja, održane u Šibeniku. Vještine o kojima je govorio dr. sc. Kopal vještine su koje nastavnici i stručni suradnici ISŠ-a razvijaju kod učenika ne samo tijekom nastave, već i u okviru strukovno usmjerenih natjecanja, natjecanja u kojima učenici razvijaju svoje osobne prednosti, u  webinarima koje provodi ISŠ, a za koje učenici kreiraju sadržaje. Vještine su to koje učenici razvijaju sudjelujući u mobilnosti Erasmus+, izvanučioničkoj nastavi u tvrtkama u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ali i sudjelujući u radionicama stručnih suradnica Škole i organizacije Status M. Najveća konferencija u području primjene informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju u Republici Hrvatskoj okupila je 1074 sudionika, uključujući nastavnike u osnovnim i srednjim školama, CARNET-ove sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja IKT-a. Nastavnici ISŠ-a Josip Filić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol, zahvaljujući pozivu CARNET-ovog Programskog odbora, imali su priliku izložiti dio projekata ISŠ-a i interaktivno prikazati kako se informacijska i komunikacijska tehnologija koristi u Školi.

[više]

Na radionicama glagoljice

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 21. 11. 2018. 11:55

Budući da je ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige bila kulturna baština, u školskoj knjižnici i čitaonici smo održali nekoliko radionica izrade straničnika (bookmarkera) s temom glagoljice. Naši učenici prvih i trećih razreda rado su se okušali u pisanju glagoljice te su se njihovi natpisi na tom staroslavenskom pismu našli na straničnicima koje su sami izradili. Učenici su pritom ponovili, ili naučili nešto novo o glagoljici (što je glagoljica, zašto je nastala, kada se koristila i tko ju je koristio), a  dobili su i upute o pisanju svakog pojedinog glagoljičkog slova. Najradije su se okušali u pisanju vlastitih imena ili imena svojih simpatija na tom najstarijem hrvatskom pismu. Ove su radionice osmišljene s ciljem popularizacije i približavanja glagoljice učenicima te osvješćivanja važnosti očuvanja glagoljice kao simbola hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta i posebnosti hrvatske kulturne baštine. Fotografije se nalaze pod "više".

[više]

Izvanučionička nastava u tvrtki MB Frigo Grupa

Autor: Kristinka Lemaić, 19. 11. 2018. 17:43

Učenici 2. d razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije, u ponedjeljak 19. studenog 2018. godine, uzvratili su posjet djelatnicima tvrtke MB Frigo Grupa zajedno s nastavnicima Praktične nastave Slavenom Kuharom i Nenadom Posavcem pa su se i osobno mogli uvjeriti u poslovne aktivnosti grupacije koje uključuju prodaju i distribuciju opreme i rezervnih dijelova, inženjering poslove klimatizacije i hlađenja, proizvodnju i servis. Učenici su neposredno mogli vidjeti primjere dobre prakse jer tim MB Frigo Grupe ima više od 35 godina iskustva u području klimatizacije i hlađenja u Hrvatskoj i regiji. Svakodnevni izazovi i specijalni zahtjevi kupaca potaknuli su MBFG tim na nadogradnju znanja i stjecanje vještina pomoću kojih su se specijalizirali za cjelokupno područje klimatizacije i hlađenja. Primjeri odrađenih projekata pokazatelji su visokog standarda znanja, stručnosti i vještina MBFG tima koji je uvijek spreman u svoje redove prihvatiti kvalitetne mlade stručnjake.

[više]

Prva pomoć – Novi Vinodolski 2018.

Autor: Kristinka Lemaić, 19. 11. 2018. 17:11

Zbog potrebe osposobljavanja većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je pobudio ovaj vid zdravstvenog odgoja kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa i to u Villi Rustica u Novom Vinodolskom.  Naše učenice i učenici drugih i trećih razreda Nives Simeunović, Anamarija Rahelić, Lana Sunek, Bruno Šikac, Maro Mujanović, Daniel Pikula, Karlo Grbinček, Marko Markulin, Adnan Ekić, Kristijan Gadanec, Filip Šubarić i Fran Ruk od 14. do 16. studenog 2018. godine učili su  o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti. Učenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova. Raspored obuke bio je vrlo sadržajan, no ISŠ timu ostalo je dovoljno vremena za druženje s vršnjacima iz drugih srednjih škola tako da je ukupni dojam ove izvanučioničke nastave iznimno pozitivan što potvrđuje i nastavnik Mate Sabol koji je bio u pratnji dvanaestoro učenica i učenika Škole. Uspješna edukacija ISŠ tima u pružanju prve pomoći, provedena drugu godinu za redom, pokazuje početak korisne i hvalevrijedne tradicije.

[više]

Radioničke vježbe učenika ISŠ-a s uređajima i alatima darovanim od strane tvrtke GRAMONT-DRENOVA D.O.O.

Autor: Kristinka Lemaić, 19. 11. 2018. 15:58

GRAMONT DRENOVA d.o.o. tvrtka je za projektiranje, nadzor i izvođenje strojarskih instalacija te instalacija vodovoda i odvodnje koja teži vrhunskoj kvaliteti, profesionalnom i odgovornom pristupu poslovanju prema parterima i klijentima. Tvrtku čini vrhunski tim djelatnika, stručnih i osposobljenih montera kao i stručni kadar za projektiranje, nadzor i izvođenje projekata s područjem rada u Republici Hrvatskoj i SR Njemačkoj. Djelatnici tvrtke GRAMONT DRENOVA d.o.o. posebno ističu izvedene objekte u njemačkoj auto-industriji, kemijskoj industriji, farmaciji kao i sudjelovanje u izvedbi velikih poslovnih objekata poput zračnih luka u Münchenu i Berlinu te koncertne zgrade s hotelom u Hamburgu. Učenici i nastavnici Škole iznimno su zahvalni što je tvrtka s takvim rejtingom svjesna činjenice da je razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja dugoročan proces koji zahtijeva partnersku suradnju svih dionika – nadležnih ministarstava, komora, obrta i tvrtki. U našu Školu godišnje se upisuje 50-ak učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije, a partnerstvom Škole i tvrtki omogućava se povećana ponuda naukovanja i podizanja svijesti o naukovanju čime se ostvaruje doprinos povećanju zapošljivosti mladih osoba. Zahvaljujemo tvrtki GRAMONT-DRENOVA d.o.o. na darovanim uređajima i alatu u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna jer je Školi time omogućeno unapređenje nastave i modernizaciju strukovnog kurikuluma.

[više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 18. 11. 2018. 10:45

[više]

Posjetili smo najpopularniji sajam knjiga Interliber

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 16. 11. 2018. 12:04

U srijedu 14. studenoga vesela skupina alatničara iz 3. c razreda (zajedno sa školskom knjižničarkom) posjetila je Međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber. Sajam, koji svake jeseni na Zagrebačkom velesajmu okuplja nakladnike, pisce, distributere i sve knjigoljupce, oduševio je velikom ponudom knjiga i naše učenike. Iako je ponuda knjiga na ovom sajmu neizostavno vrlo šarolika, naši su se učenici ipak najviše zadržali u izložbenom prostoru poznatih Youtube tinejdžerskih zvijezda i njihovih novih izdanja biografija. Interliber  je otvoren do nedjelje, ulaz je slobodan pa ne propustite prigodu za nabavom ponekog naslova uz pristupačnu cijenu.

[više]

Međunarodni dan tolerancije obilježili smo dodjelom nagrade za naše učenike u Hrvatskom glazbenom zavodu

Autor: Kristinka Lemaić, 16. 11. 2018. 08:52

Forum za slobodu odgoja i ove školske godine pozvao je učenike osnovnih i srednjih škola da oboje svijet prihvaćanjem i poštivanjem različitosti. Ljudi se razlikuju po mnogočemu, poput nacionalnosti, vjere, jezika, spolne orijentacije, osobnog i socijalnog identiteta, obiteljskog i socio-ekonomskog statusa, kulture, običaja, tjelesnog izgleda, obrazovanja te po mnogim drugim obilježjima. Različitosti nas obogaćuju, mijenjaju i daju zanimljiv okus našem svakodnevnom životu. One mogu izazvati oprez, strah, tjeskobu i ljutnju, mržnju ili diskriminaciju. Za prihvaćanje vlastitih različitosti i poštivanje tuđih potrebno je mnogo empatije, strpljenja, razumijevanja, susreta i dijaloga. Kako biti svoj, ali i povezan s okolinom, zauzimati se za svoje ciljeve i graditi kvalitetne odnose, uči se od najranijih dana. Učenice i učenici važni su jer stvaraju svijet prihvaćanja i poštivanja svakog pojedinca. Na najbolji mogući način pokazali su to i učenici 1.e i 1.f razreda ISŠ-a u projektu „Budi muško, mijenjaj pravila!“ koji je ostvaren u suradnji s Organizacijom Status M. Pogledajte video o projektu:  bit.ly/BudiMuškoMijenjajPravila

Forum za slobodu odgoja prepoznao je vrijednost rada naših učenika pa smo u petak 16. studenog 2018. godine prisustvovali dodjeli nagrada u Hrvatskom glazbenom zavodu. Nagradu za Industrijsku strojarsku školu preuzeo je učenik 3.f razreda Matija Ostoić koji je izradio nagrađeni video. Fotografije s dodjele nagrada možete pogledati klikom na "više".

[više]

Pripreme za provedbu mobilnosti učenika ISŠ-a u okviru projekta Erasmus +

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 11. 2018. 13:09

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Školi projekt COVET „Competitive VET  for learners and teachers“ s ciljem stjecanja iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija naših učenika i nastavnika. S obzirom na to da se datum polaska u Francusku, za naše učenike u zanimanju CNC operater i nastavnicu Katarinu Knežević, sve više bliži i pripreme su u punom jeku, učenici užurbano usavršavaju poznavanje engleskog jezika i pripremaju se stručnu praksu u gradu Toulouseu koju realiziramo u suradnji s partnerom CFAI Midi Pyrenees (Centar za obuku tehnoloških industrija). Predstavnici CFAI Midi Pyreneesa iz grada Toulousea u Francuskoj, gospodin Zdravko Cerovečki i gospodin Marcel Vannson, u ponedjeljak 5. studenog 2018. godine posjetili su Industrijsku strojarsku školu i, zajedno s ravnateljem Nenadom Pavlinićem, nastavnicima Škole i učenicima koji će sudjelovati u mobilnosti, obišli su odjele Školske radionice. U utorak 6. studenog 2018. godine predstavnici CFAI Midi Pyrenees, u organizaciji naše Škole i u pratnji ravnatelja i natavnika Škole posjetili su tvrtku Yazaki. Gospodin Zdravko Cerovečki i gospodin Marcel Vannson uvjerili su se da je tvrtka Yazaki vodeći svjetski proizvođač električnih i elektroničkih komponenti za automobilsku industriju kojima opskrbljuje sve velike proizvođače automobila u svijetu. Ljubaznošću domaćina, naši gosti iz Francuske imali su priliku vidjeti sve etape proizvodnje počevši od modeliranja i konstruiranja pa sve do same izrade, kontrole i testiranja kabelskih setova koji se ugrađuju u automobile. Gosti iz Francuske obišli su i jednu od lokacija Grupe Končar čija je  temeljna djelatnost proizvodnja opreme i postrojenja za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, kao i opreme za primjenu u području transporta i industrije. Cilj posjeta predstavnika CFAI Midi Pyreneesa, nije bio samo uspoređivanje obrazovne prakse Francuske i Hrvatske, već i dogovor o daljnjem razvoju suradnje kako bi učenici iz Francuske dobili priliku usavršiti praktična znanja i vještine u našoj Školi, ali i u tvrtkama u kojima učenici Škole, osim što obavljaju Praktičnu nastavu, pronađu i svoje mjesto u svijetu rada kao što je to slučaj u tvrtkama Yazaki i Končar.

[više]

Poziv na izložbu starih i rijetkih knjiga iz školske knjižnice

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 7. 11. 2018. 11:36

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, tradicionalne manifestacije kojem je ovogodišnja tema kulturna baština, učenici 2. b razreda (Mateo Crneković i Matija Kobasić) postavili su u školskoj knjižnici zanimljivu izložbu starih i rijetkih knjiga iz fonda školske knjižnice, pod naslovom "Duh starine - školska baština". Neke su se stare knjige desetljećima, čak i više od jednog stoljeća, čuvale i pohranjivale i danas tvore zanimljivu zbirku stare građe u školskoj knjižnici. Cilj ove izložbe je upoznavanje učenika s izgledom i sadržajem tih starih i rijetkih knjiga. O čemu se sve pisalo tih godina, tko su bili nakladnici tih knjiga, kako su one izgledale, kako su izgledali tokarski strojevi krajem 19. stoljeća i udžbenici iz kojih se učilo tada … sve to možete vidjeti i doživjeti dašak hrvatske prošlosti na izložbi. Knjižnica posjeduje nekoliko knjiga tiskanih krajem 19. stoljeća, najstarija je iz 1893.godine te veći broj knjiga s početka 20. stoljeća. Tu su Posljednji Stipančići iz 1899. g., Sienkiewiczeve Pripoviesti iz 1898., Judita iz 1901., Satir iz 1909.,Božanstvena komedija iz 1912. i mnoga druga djela iz lijepe književnosti, ali i  stručna literatura iz područja obrtništva i strojarstva tiskana krajem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća. (npr. Škola elektrotehnike iz 1897. g.). Fotografije pogledajte pod „više“.

[više]

Duh baštine u Mjesecu hrvatske knjige

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 7. 11. 2018. 11:12

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine te je upravo kulturna baština tema ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige koja se tradicionalno svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenoga. Na temu kulturne baštine osmišljen je i moto pod kojim se održava cjelokupan program, a on glasi (U)čitaj nasljeđe! Mi gradimo baštinu, ali baština gradi i nas i zato „Čitajte“ i „Učitajte“ baštinu kao neizbrisiv trag u vremenu.  I ove godine u našoj školi obilježavamo Mjesec hrvatske knjige s nekoliko aktivnosti, izložbi i radionica za učenike. Članovi knjižničarske skupine su priredili izložbu „Baš baština“ i sudjelovali na radionici: Pišimo glagoljicom! U školskoj knjižnici su učenici pripremili izložbu starih rijetkih knjiga iz fonda školske knjižnice pod naslovom Duh starine – školska baština. U čitaonici će se također održati nekoliko radionica izrade straničnika (bookmarkera) s temom glagoljice. U sljedećem tjednu od 13. do 18. studenoga organizirat ćemo posjet učenika Interliberu, sajmu učila i knjiga, te pozivamo učenike da se prijave za posjet Interliberu u školskoj knjižnici. Na Interliberu će u oganizaciji KGZ-a biti organizirane kreativne radionice za djecu i mladež koje će biti također posvećene hrvatskoj kulturnoj baštini s naglaskom na glagoljicu. 

[više]

Edukacija učenika i nastavnika u području elektro-pneumatike

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 10. 2018. 17:20

Sedmorica učenika Industrijske strojarske škole, u pratnji nastavnika Mirka Dumbovića i Mate Sabola, boravila su 22. i 23. listopada 2018. godine u Trebnju u Sloveniji zahvaljujući ljubaznosti domaćina tvrtke SMC Industrijska automatika d.o.o. koja je u cijelosti financirala edukaciju i boravak učenika i nastavnika. Učenici 2.b razreda u zanimanju automehaničar Marko Adžaga, Matija Črnko, Jurica Ruškovački i učenici 2.d razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije Adnan Ekić, Kristijan Gadanec, Andrija Džidić i Robert Sedić imali su priliku pohađati edukaciju osnova elektro-pneumatike u trajanju od 10 sati i tako, zajedno s nastavnicima, steći nova znanja i vještine. Gospodin Krištof Debeljak pokazao se izvrsnim odabirom za predavača jer je na zanimljiv način demonstrirao bogatu paletu proizvoda kompanije SMC koji zadovoljavaju gotovo svaku aplikaciju. SMC svojim klijentima diljem svijeta teži pružiti zadovoljstvo i podršku koristeći najnaprednije pneumatske tehnologije kao vodeća kompanija u industrijskoj pneumatici. S izborom više od 12 000 osnovnih proizvoda i 700 000 varijanti,  SMC nudi rješenja od priprema zraka, instrumentacije, sve do ventila i aktuatora koji prate gotovo svaki korak u procesu automatizacije. SMC nije samo sinonim za globalnog i jedinstvenog dobavljača, već taj naziv uključuje i inovacije. Tri godine za redom Forbes je uvrstio SMC na listu top 100 najinovativnijih kompanija u svijetu pa je iskustvo edukacije učenika i nastavnika ISŠ-a tim vrjednije.

[više]

Snimka webinara ISŠ-a Sigurnost i zaštita zdravlja na radu

Autor: Kristinka Lemaić, 1. 10. 2018. 13:14

Industrijska strojarska škola održala je, u utorak 25. rujna 2018. godine, webinar Sigurnost i zaštita zdravlja na radu u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Webinar je namijenjen učenicima prvih razrednih odjela srednjih strukovnih škola obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije koje je pozdravio i viši stručni savjetnik Damir Zvonar iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U webinaru su sudjelovali učenici iz tridesetak srednjih strukovnih škola i to iz Belog Manastira, Brača, Daruvara, Đakova, Garešnice, Jastrebarskog, Knina, Moravica, Rijeke, Slavonskog Broda, Svetog Ivana Zeline, Varaždina, Velike Gorice, Zagreba i Županje. U webinar se uključila i nastavnica mentorica informatike Sanja Pavlović-Šijanović iz Gimnazije “Vukovar“ s kojom Industrijska strojarska škola svake veljače provodi webinar u povodu Dana sigurnijeg interneta. Webinar Sigurnost i zaštita zdravlja na radu s nizom kvizova i video sadržaja doprinio je razvoju kritičkog razmišljanja učenika o otkrivanju i otklanjanju opasnosti, štetnosti i napora koje mogu ugroziti sigurnost i zdravlje osobe na radu, a sve to s ciljem sprječavanja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti u svezi s radom. Snimku webinara možete pogledati na poveznici http://bit.ly/SigurnostIZdravlje2018

[više]

Gostovanje predstavnika poduzeća MB Frigo grupa u našoj Školi

Autor: Kristinka Lemaić, 1. 10. 2018. 13:07

Svjesni smo činjenice da je razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja dugoročan proces koji zahtijeva partnersku suradnju svih dionika – nadležnih ministarstava, komora, obrta i poduzeća. U našu Školu godišnje se upisuje 50-ak učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije. Partnerstvom Škole i poduzeća omogućava se povećana ponuda naukovanja i podizanja svijesti o naukovanju čime se ostvaruje doprinos povećanju zapošljivosti mladih osoba. Učenici 2. d razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije imali su u ponedjeljak 24. rujna 2018. godine drugačiji oblik radioničkih vježbi jer su, zajedno s nastavnicima Praktične nastave Slavenom Kuharom i Nenadom Posavcem, ugostili predstavnike poduzeća MB Frigo grupa gospođu Ivanu  Homan Peternac  i gospodina Zorana Keserovića. Gospođa  Homan Peternac ukratko je predstavila  poduzeće s naglaskom na poslovne aktivnosti grupacije koje uključuju prodaju i distribuciju opreme i rezervnih dijelova, inženjering poslove klimatizacije i hlađenja, proizvodnju i servis. Gospodin Keserović  proveo je vježbu postavljanja klimatizacijskog uređaja.  Kako su učenici 2. d razreda pomagali u izvođenju vježbe, možete vidjeti u nastavku.

[više]

Natječaj za sudjelovanje učenika u mobilnosti Erasmus + Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristinka Lemaić, 22. 7. 2018. 20:36

Nositelj projekta: Industrijska strojarska škola

Naziv projekta:„Competitive VET  for learners and teachers“- COVET

Broj ugovora: 2018-1-HR01-KA102-046990        

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je našoj školi projekt COVET, ukupne vrijednosti 51.326 EUR, a koji će se provesti u razdoblju 01.06.2018. do 31.05.2019.

Cilj projekta: stjecanje iskustva međunarodne prakse uz osnaživanje stručnih i osobnih kompetencija naših učenika i nastavnika

Projektom je osigurana stručna praksa u inozemstvu u trajanju od 16 dana za učenike koji se obrazuju u programima:

CNC operater - 8 sudionika; u Francuskoj, u gradu Toulouseu koju realiziramo u suradnji s partnerom CFAI Midi Pyrenees (Centar za obuku tehnoloških industrija)

Termin provedbe: 1. do 16.12.2018. godine

-tehnički crtač – 5 sudionika i automehaničar- 5 sudionika u Irskoj, grad Bray/Dublin, koji se realizira  suradnji s Martello Training Ltd., u veljači 2019. godine

 • 2 nastavnika, mobilnost u trajanju od 7 dana u Finskoj, Esboo/Helsinki

Postupak prijave:

 • Svi zainteresirani učenici prijavljuju se putem prijavnog obrasca (u prilogu) te životopisa u kojem navode i motivaciju za sudjelovanje u projektu

Prijave se dostavljaju na e-adresu industrijskastrojarskaskola@gmail.com   ili osobno u tajništvo škole do 14. rujna 2018. godine

Komisija za odabir odredit će bodove prema zadanim kriterijima:

 • Motiviranost za stjecanjem stručnih znanja u inozemstvu
 • prosjek ocjena iz zadnjeg završenog razreda
 • vladanje (broj neopravdanih sati)
 • znanje engleskog jezika
 • poznavanje i razumijevanje struke
 • vježbe i praktična nastava u školi
 • praktična nastava izvan škole
 • natjecanja
 • sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima
 • socio-ekonomski status

Prilozi pod "više": Prijavni obrazac i Motivacijsko pismo

                           

[više]

Županijsko stručno vijeće strojarstva ponovo u našoj školi

Autor: KARMEN BINGULA MOTT, 10. 7. 2018. 20:11

Naša je škola 4. lipnja ove godine organizirala stručni skup Županijskog stručnog vijeća strojarstva za trogodišnje strukovne škole Grada Zagreba u Obrazovnom sektoru strojarstva, brodogradnje i metalurgije. Cilj skupa je bio upoznavanje nastavnika s novim tehnologijama i potrebama tržišta rada, mogućnostima uređenja škola korištenjem EU-fondova, 3D modeliranje i ispis te interaktivni oblici nastave. Uz sadržajno bogat i zanimljiv program skupa, uz više predavača, sudionici su skup ocijenili zanimljivim i korisnim za svoj budući rad. Bivši učenik naše škole, Dean Glasnović predstavio je tvrtku Gramont-Drenova doo te, između ostalog ukazao na kadrovske probleme, tj. nedostatak mladih stručnih djelatnika. Pozvao je nastavnike na suradnju kako bi se učenicima omogućila praktična nastava, ali i radno mjesto u njihovom poduzeću. Naš gost, predavač iz susjedne nam Slovenije, Krištof Debeljak iz Škofje Loke, prezentirao je nove tehnologije, trendove na tržištu rada i Industriju 4.0. Krištof Debeljak je također organizator mnogih učeničkih susreta i natjecanja u regiji kao npr. Bri-es i SkillMe. Sven Skok iz tvrtke SMC je demonstrirao didaktičku opremu s područja hidraulike i procesne tehnike, a ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod, Vikica Lukić prezentirala je mogućnosti opremanje škola putem EU fondova temeljene na vlastitom primjeru i iskustvu svoje škole.  Kolege iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića Kristina Škaler i Robert Lešković održali su radionicu Izrada personaliziranog odljevka 3D modeliranjem, 3D ispisom i toplim oblikovanjem. Nakon kraće prezentacije, nastavnici - sudionici županijskog stručnog vijeća su samostalno, koristeći računalni program, nacrtali modele koje su učenici, članovi FabLab udruge izradili na 3D pisačima. Stručne suradnice naše škole, pedagoginja Katarina Savić i psihologinja Tanja Dumbović održale su dvije pedagoške radionice iz područja interaktivnih oblika nastave. Radionice „Nasa exercise“ i Escape (Class) room približile su nastavnicima važnost i prednosti grupnog rada tijekom nastave. U radu stručnog skupa sudjelovalo je 50 nastavnika i stručnih suradnika iz strukovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije, kao i viši savjetnik Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Damir Zvonar

[više]

Učenici ISŠ-a u Dnevniku HRT-a

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 6. 2018. 09:32

Ususret ovogodišnjim upisima u srednje škole, ekipa Hrvatske radiotelevizije snimila je prilog u kojem se govorilo i o važnosti i prednostima zanimanja za koja obrazujemo učenike u Industrijskoj strojarskoj školi. Prilog je emitiran u nedjelju 24. lipnja 2018. u središnjem Dnevniku prvog programa HRT-a. Naši sadašnji i bivši učenici dali su izjave o svojim iskustvima stjecanja praktičnih vještina i tako doprinijeli promicanju strukovnog obrazovanja sektora strojarstva i njegovom sve većem društvenom ugledu. Ponosni smo na naše učenike i sretni što su oni zadovoljni svojim odabirom zanimanja. Pogledajte prilog na poveznici  https://bit.ly/2tuZ4t0

[više]

Popis licenciranih obrtničkih radionica ili pravnih osoba za naukovanje (praksu)

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 8. 6. 2018. 13:27

Učenici koji se odluče upisati u program obrazovanja za obrtnička zanimanja moraju pronaći mjesto za naukovanje (praksu) gdje će stjecati znanja i vještine svog budućeg zanimanja. Dakle, za JMO programe obrazovanja (instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, autolimar, strojobravar, tokar i bravar), učenici moraju prigodom upisa ili najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda donijeti Ugovor o naukovanju sklopljen i registriran s licenciranim obrtom ili pravnom osobom. Na ovoj poveznici Hrvatske obrtničke komore možete pronaći podatke o onim obrtima ili pravnim osobama koji sudjeluju u provedbi naukovanja:  https://www.hok.hr/obrazovanje/mjesta_za_naukovanje_praksu. Pod "više" se također nalaze poveznice na tvrtke koje su nam se izravno obratile zbog odrađivanja školske prakse za učenike.

[više]

Naša voditeljica Praktične nastave u HRT-ovoj emisiji Sjedni, odličan

Autor: Administrator , 30. 5. 2018. 17:38

Emisija Hrvatske radiotelevizije Sjedni, odličan emisija je o obrazovanju koja gledateljima pokušava približiti život učitelja i profesora. Gledatelji u svakoj emisiji imaju prigodu na zanimljiv i pristupačan način upoznati ljude koji obrazuju i odgajaju djecu, doznati čime se bave u slobodno vrijeme, što ih zanima i kako svojim hobijima utječu na učenike. Pogledajte o čemu je, u nedjelju 27. svibnja 2018. godine, govorila naša voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić: https://bit.ly/2spOhPH

[više]

Naša Škola na Znanstvenom pikniku

Autor: Kristinka Lemaić, 29. 5. 2018. 18:31

Učenici i nastavnici ISŠ-a, po prvi puta, sudjelovali su na Znanstvenom pikniku koji se održavao od 25. do 27. svibnja 2018. na Otoku Univerzijade jezera Jarun.  Znanstveni piknik  pionirska je i najveća  manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, a održava se već sedmu godinu za redom. Znanstvenu zabavu ove godine  priredio je rekordan broj od tri stotine edukatora na devedeset pozicija. Znanost su promicali pojedinci, udruge, ustanove, tvrtke, fakulteti, muzeji  i oni najdragocjeniji, među kojima smo bili i mi,  učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Cilj je svih naprednih snaga u društvu, okupljenih oko Znanstvenog piknika, popularizirati znanost najširoj publici i podizati svijest o potrebi da Hrvatska dobije mjesto na kojem će znanstvena zabava biti dostupna građanima svaki dan. Na sve "pikničare" budnim okom pazio je profesor Baltazar koji  je uredno obilazio i naš pult. Organizirane grupe posjetitelja programom su provodili stručnjaci Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, a znanstvenu komponentu u metodama poučavanja svih edukatora provjerio je Institut Ruđer Bošković. Naša pedagoginja Katarina Savić pobrinula se da svi učenici i nastavnici budu upoznati i dobro pripremljeni za pokuse koji su osmišljeni u pojedinim razrednim odjelima pa su nastupom ISŠ-a dominirale male vjetrenjače izrađene od otpadnih materijala za što se pobrinuo nastavnik Dragomir Bjelanović. Uz mali solarni kolektor, vjetrenjače pokreću mnogo veći vrtuljak i ventilator sušilice bio otpada.  Zapažen je bio i pokus s magnetnom tekućinom, a cjelokupno ozračje piknika bilo je takvo da su učenici i nastavnici Škole zaključili da je znanost zabavna i da je sudjelovanje na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku početak izvrsne tradicije. 

[više]

Mogućnost nastavka školovanja ili zapošljavanja maturanata

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 22. 5. 2018. 11:07

METUS d.o.o. je hrvatsko-švedska tvrtka, međunarodno priznata na području vertikalnog prijevoza. Bave se projektiranjem, izvođenjem i održavanjem svih vrsta dizala. Značajan rast i širenje poslovanja povećalo je njihovu potrebu za zapošljavanjem zanimanja montera dizala. Tvrtka Metus d.o.o. jedina je u Hrvatskoj pokrenula školu montaže i servisa dizala u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb. Zainteresiranim kandidatima, a posebice maturantima, nude mogućnost izgrađivanja karijere  u toj struci. Polaznici škole montaže od samog se početka zapošljavaju na neodređeno, a uz to dobivaju prigodu za školovanje i izgradnju dugoročne karijere u njihovoj tvrtki. Više detalja o tvrtki možete pogledati na poveznici www.metus.hr/ .

[više]

Mogućnost zapošljavanja za naše maturante - partneri tvrtke TEXIMP d.o.o.

Autor: Katarina Knežević, 17. 5. 2018. 18:36

Učenici 3. f razreda u zanimanju CNC operater prisustvovali su u četvrtak 17. svibnja 2018. godine predstavljanju tvrtke TEXIMP d.o.o. iz Sesveta koja je dio internacionalne organizacije s podružnicom u Hrvatskoj, a specijalizirana je za prodaju sofisticiranih strojeva (CNC glodalica, tokarilica i obradnih centara) kao i za stručno osposobljavanje za siguran rad na tim strojevima. Tvrtka je to s tradicijom duljom od 25 godina i s više od 20 zaposlenih visoko kvalificiranih tehnologa koji obučavaju CNC operatere, s područjem rada u Republici Hrvatskoj, za programiranje i uporabu alata za obradu, upoznaju ih s prijedlozima stezanja i napravama, poučavaju ih kako odrediti vrijeme izrade komada od nacrta ili same ideje pa sve do izrade probnih komada. Učenici su pokazali interes za samu tvrtku TEXIMP d.o.o., ali i za tvrtke partnere s kojima TEXIMP d.o.o. posluje i kojima prodaje strojeve. Hvala direktoru tvrtke TEXIMP d.o.o. koji je odvojio svoje vrijeme kako bi našim maturantima pomogao oko izbora njihovog prvog zapošljavanja, a mi našim maturantima možemo samo poželjeti dobrodošlicu u svijet odraslih i svijet rada koju će im zasigurno olakšati neosporne strukovne kompetencije koje su stekli u Industrijskoj strojarskoj školi.  

[više]

Video opis zanimanja za koja se učenici obrazuju u ISŠ-u

Autor: Kristinka Lemaić, 16. 5. 2018. 16:32

U Industrijskoj strojarskoj školi učenici se obrazuju u sljedećim programima: automehaničar, autolimar, tehnički crtač, alatničar, bravar, strojobravar, tokar, CNC operater, instalater grijanja i klimatizacije.

Pogledajte video opis zanimanja na poveznici  https://bit.ly/2k2ohGh

[više]

Izvanučionička nastava u tvrtki Yazaki

Autor: Katarina Knežević, 16. 5. 2018. 16:18

Učenici 3.c i 3.f razrednih odjela koji se obrazuju u zanimanjima alatničar i CNC operater posjetili su, u srijedu 9. svibnja 2018. godine, tvrtku Yazaki koja se nalazi u industrijskoj zoni Žitnjak u Zagrebu. Učenici su, u pratnji nastavnika Mahmuda Šabanija i Katarine Knežević, razgledali podružnicu koja je samo jedna od 150 podružnica u gotovo 40 zemalja svijeta u kojima je zaposleno oko 250 000 ljudi. Tvrtka je u vlasništvu obitelji Yazaki i vodeći je svjetski proizvođač električnih i elektroničkih komponenti za automobilsku industriju kojima opskrbljuje sve velike proizvođače automobila u svijetu. Podružnica na Žitnjaku zapošljava 250 radnika,  a u tijeku je izgradnja nove zgrade koja će omogućiti  proširenje djelatnosti i zapošljavanja, nadamo se, i naših učenika. Ljubaznošću domaćina, naši nastavnici i učenici imali su priliku prisustvovati prezentaciji direktora podružnice Yazaki Žitnjak, a  nakon toga imali su priliku vidjeti sve etape proizvodnje počevši od modeliranja i konstruiranja pa sve do same izrade, kontrole i testiranja kabelskih setova koji se ugrađuju u automobile. Učenici su sa zanimanjem pratili sustav proizvodnje na čemu smo zahvalni našim domaćinima u tvrtki Yazaki.

[više]

Dani otvorenih vrata naše škole u tjednu European Makers Week

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 15. 5. 2018. 12:24

Dani otvorenih vrata naše škole u tjednu European Makers Week

U našoj školi organiziramo Dane otvorenih vrata od srijede do petka, 16., 17., i 18. svibnja 2018. godine, i to u tjednu kad obilježavamo također European Makers Week, tjedan koji na razini EU pokušava aktivirati svijest o potencijalu stvaralačke (makers) kulture. Učenici osmih razreda, a i njihovi nastavnici, roditelji i svi zainteresirani moći će posjetiti našu školu svaki dan trajanja Dana otvorenih vrata od 9:00 do 14:00 sati te razgledati školske učionice i radionice praktične nastave ili sudjelovati u kreativnim radionicama. Želimo promovirati i naša obrtnička zanimanja među mladim generacijama  u svrhu motiviranja mladih za upis u strukovne škole. Organiziramo ove dane  s ciljem popularizacije obrtničkih zanimanja koja su ponekad nepravedno zapostavljena u odabiru budućih zanimanja osnovnoškolaca. Naša škola će u svom predvorju predstaviti svoja zanimanja s nekoliko zanimljivih radionica za učenike te s mnoštvo videa i prezentacija. Tako će se učenici osmih razreda na kreativnim radionicama moći okušati u lemljenju srca od bakrenih cijevi  ili pak pokušati  piljenje i narezivanje navoja, a moći će sudjelovati u demonstraciji rada motora automobila.  Učenici naše škole će vrlo rado osmašima pokazivati sve što su naučili u našoj školi. Uz to, osmaši i njihovi roditelji će moći pogledati i Kutak za školske projekte, gdje će moći vidjeti obavijesti o projektu "Kultura turizma" te što su naši učenici, zajedno sa svojim nastavnicima, izradili: pilu za drvo, maketu CNC glodalice, "Metalno srce", "Golden Gate"- most, „Trkača“ … Srdačno pozivamo sve učenike osmih razreda i njihove roditelje na naše Dane otvorenih vrata! Čekamo vas, dobrodošli ste! 

[više]

Obavijest učenicima o učeničkom servisu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Katarina Knežević, 15. 5. 2018. 12:12

Učenici koji žele honorarno zaraditi džeparac i tako ispuniti duge ljetne dane, mogu se učlaniti u učenički servis u Tehničkoj školi (Palmotićeva 84). Na poveznici http://www.ss-tehnicka-zg.skole.hr/posredovanje možete pročitati što vam treba za učlanjenje ili produljenje članstva. Servis radi od 8:00 do 15:00 sati (pauza od 11:30-12h). Preporučujemo vam da se već sada učlanite zbog velikih gužvi tijekom lipnja i srpnja jer je čak 85 srednjih škola član servisa! Detalji učlanjenja nalaze se u privitku pod više!

[više]

Dojdi osmaš, Zagreb te zove! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristinka Lemaić, 12. 5. 2018. 17:02

U petak 11. svibnja 2018. gužva na Zrinjevcu petnaestu godinu za redom, pokazala je da osmaši prvo mišljenje o školi žele čuti baš od onih koji su je već upisali u čemu im značajno pomaže predstavljanje škola na manifestaciji Dojdi osmaš, Zagreb te zove. Da je strukovna škola pravi izbor, smatraju učenici Industrijske strojarske škole koji su strpljivo odgovarali na pitanja osmaša objašnjavajući im da su mnoga strukovna zanimanja obrazovnog sektora strojarstva lakozapošljiva, stipendirana, deficitarna, gospodarski perspektivna i cijenjena u svijetu rada. Industrijska strojarska škola svojim učenicima, uz znanje, osigurava i razvoj vještina što je temeljna vrijednost strukovnog obrazovanja koja omogućava praktičnu primjenu naučenog i to u Školskoj radionici u kojoj, osim CNC praktikuma, postoje odjeli za ručnu obradu, tokarenje, glodanje, brušenje, bušenje, zavarivanje, montažu, alatničarstvo, automehaniku i instalaciju grijanja i klimatizacije.

[više]

Kamo nakon srednje škole? Mogućnost zapošljavanja!

Autor: Katarina Knežević, 8. 5. 2018. 12:09

Učenici 3. d i 3. e razreda, zanimanja instalater grijanja i klimatizacije, prisustvovali su u srijedu 2. svibnja 2018. godine predstavljanju tvrtke GRAMONT DRENOVA d.o.o. iz Sesvetskog Kraljevca koja se bavi projektiranjem, nadzorom i izvođenjem strojarskih instalacija te instalacija vodovoda i odvodnje. Tvrtka je to s tradicijom dužom od 10 godina, ima više od 200 zaposlenih djelatnika i u potrazi su za novim radnim snagama. Naše su učenike prepoznali kao pravi izbor za njih. Tvrtku čini vrhunski tim djelatnika, stručnih i osposobljenih montera, kao i stručni kadar za projektiranje, nadzor i izvođenje projekata s područjem rada u Republici Hrvatskoj. Učenici su pokazali interes za poslove koje obavlja ova tvrtka te su svojim pitanjima saznali sve potrebne informacije o mogućem budućem poslodavcu. Hvala predstavnicima GRAMONT DRENOVA d.o.o. koji su odvojili svoje vrijeme i pomogli našim maturantima oko izbora svog prvog zapošljavanja. 

[više]

Izvanučionička nastava učenika ISŠ-a u Remontnom zavodu

Autor: Administrator , 4. 5. 2018. 15:25

Učenici 3.a, 3.c, 3.d i 3.f razreda i njihovi nastavnici, u četvrtak 3. svibnja 2018. godine, posjetili su Remontni zavod u Zagrebu. Remontni zavod kontinuirano  izvršava brojne zadaće, no temeljna zadaća mogla bi se opisati u nekoliko riječi: održavanje i remont borbene tehnike Oružanih snaga Republike Hrvatske. Predstavnici Remontnog zavoda održali su  našim učenicima edukativno predavanje o dragovoljnom vojnom osposobljavanju i kako postati pripadnik Hrvatske vojske. Učenici su, uz voditelja Remontnog zavoda, obišli  Odsjek za održavanje naoružanja, Odsjek za održavanje vozila  i Odsjek za strojnu obradu. Imali smo priliku vidjeti razna vojna vozila, dijelove motora vojnih vozila i mjerne instrumente.

[više]

Dominik Horjak osvojio treće mjesto na Državnom prvenstvu u maratonu u kajaku i kanuu na mirnim vodama

Autor: RUŽICA MILOŠ, 4. 5. 2018. 12:29

Državno prvenstvo Republike Hrvatske u maratonu u kajaku i kanuu na mirnim vodama održano je u Sisku, 14. travnja 2018. godine. Naš učenik Dominik Horjak iz 2.f razreda je sa svojim Kajak kanu klubom "Jarun" osvojio izvrsno treće mjesto i brončanu medalju!

Čestitamo Dominiku i želimo mu još sportskih uspjeha!

 

 

 

[više]

Dani medijske pismenosti na Novoj TV

Autor: Katarina Knežević, 4. 5. 2018. 10:27

Uključili smo se u obilježavanje Dana medijske pismenosti koji su se prvi puta provodili u Hrvatskoj  od 19. do 21. travnja 2018. u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Unicef-a. U ovaj projekt, koji je  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uključile su se brojne škole među kojima je i naša. Medijska pismenost smatra se  jednom od najvažnijih vještina za život u 21. stoljeću. Učenici 3. f razreda u pratnji razrednice Katarine Knežević, posjetili su u srijedu, 25. travnja 2018. NOVU TV  te sudjelovali u edukativnim radionicama vezanim uz medije pod nazivom „Jačanje medijskih vještina i znanja o medijima". Radionica je bila namijenjena isključivo učenicima srednjih škola. Tijekom četverosatnog posjeta, naš nas je voditelj na početku odveo u studio i režiju za snimanje informativne emisije Dnevnik gdje su učenici imali priliku vidjeti kako se radi emisija uživo, upoznati voditelje, urednike i snimiti zajedničke fotografije. Posebno je zanimljivo bilo razgledavanje gluhe komore u kojoj je dozvoljeno zvuk snimati samo 15 minuta. Nakon toga, obišli smo prostore studija u kojima se snima  In magazin i Provjereno. Novinarka Srna organizirala je radionicu u kojoj su učenici bili u ulozi novinara, snimatelja, montažera i režisera gdje su pokazali svoju kreativnost u pisanju izvještaja s terena. Vidjeti sve to uživo, bilo je zanimljivo i hvalevrijedno iskustvo. Hvala svima koji su nam to omogućili!

[više]

Na Zagrebačkom obrtničkom sajmu kroz fotografije Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 3. 5. 2018. 16:53

I Marylin Monroe i Kleopatra na radionici piljenja

Kao što smo i najavili na ovim web stranicama, naša je škola imala zanimljiv i sadržajan prvi nastup, izuzetno zapažen po svom bogatom programu, i među posjetiteljima, ali i organizatorima, na  3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu održanom od 25. do 27. travnja na Zagrebačkom velesajmu. Učenici osmih razreda svih zagrebačkih osnovnih škola, ali i okolnih županija, koji su organizirano posjećivali sajam, vrlo su rado dolazili u izložbeni prostor Industrijske strojarske škole. Sa zanimanjem su sudjelovali u kreativnim radionicama piljenja i narezivanja navoja, izrađivanja bakrenih srca lemljenjem, rado su pogledali rad CNC-stroja i izradu šahovskih figura, kao i demonstraciju rada motora automobila. Također su u našem izložbenom prostoru mogli vidjeti 3D modeliranje pomoću računala te ispisivanje tih modela na suvremenom 3D pisaču, a i sudjelovati u nagradnim Kahoot kvizovima. Posebno su se istakli naši učenici koji su s oduševljenjem i ponosom prenosili svoja znanja mladim generacijama iz osnovnih škola. Učenicima su pomagali nastavnici i profesori: Josip Filić, Slaven Kuhar, Silvio Terze, Dragomir Bjelanović, Katarina Savić, Tanja Dumbović, Mahmut Šabani, Tomislav Petričević, Katarina Knežević i Vjeran Šipek. Dio odlične atmosfere s našeg izložbenog prostora možete doživjeti u priloženim fotografijama.

[više]

Preventivni program „KLIK“ - navika odgovornog ponašanja u prometu

Autor: Administrator , 3. 5. 2018. 15:26

Učenici završnih razreda sudjelovali su u prometno-edukativnom programu Hrvatskog autokluba „KLIK“ namijenjenom stjecanju znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom, kao i razvoju vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Predavanje su održali stručnjaci HAK-a koji su u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, interaktivnim predavanjem prikazali učenicima smisao i svrsishodnost sigurnosnog pojasa u prometu. Nakon predavanja, učenici su se zaputili u prostore HAK-a gdje su bili izloženi simulatori prevrtanja i sudara. Tako su iz prve ruke mogli vidjeti i osjetiti što se događa prilikom nesreće uslijed ne korištenja sigurnosnog pojasa.

Nadamo se da će ovo zanimljivo i edukativno predavanje, kao i isprobani simulatori, utjecati na usvajanje i stjecanje pozitivnih navika korištenja sigurnosnog pojasa, kao i šireg odgovornog ponašanja u prometu.

[više]

Naš učenik Filip Frljak ponovno brončani na Državnom natjecanju

Autor: Kristinka Lemaić, 27. 4. 2018. 21:37

Industrijsko - obrtnička škola iz Nove Gradiške bila je 26. i 27. travnja 2018. godine domaćin Državnog natjecanja učenika u zanimanju tokar i srodna zanimanja obrade i montaže. Kao što su domaćini istaknuli, veliki uspjeh i razlog ponosa za svih 15 učenika natjecatelja bio je sam plasman na Državno natjecanje što će zacijelo pamtiti kao iznimno iskustvo. Naš učenik 3.f razreda Filip Frljak ima dodatni razlog da bude ponosan jer je, odmjerivši teorijsko i praktično znanje i vještine s učenicima iz cijele Republike Hrvatske, ponovio svoj prošlogodišnji uspjeh i osvojio brončanu medalju. Mentorima Ivi Tabaku i Jadranku Kezeriću iskrene čestitke, a Filipu poruka da su njegove dvije bronce zlatnog sjaja za sve učenike i djelatnike Industrijske strojarske škole.

[više]

Webinar - promocija ISŠ-a i obrazovnog sektora strojarstva

Autor: Kristinka Lemaić, 25. 4. 2018. 09:44

Industrijska strojarska škola održala je, u utorak 24. travnja 2018. godine, webinar kojim smo promovirali ne samo našu Školu, već i deficitarna zanimanja obrazovnog sektora strojarstva. Sudjelovalo je više od stotinu osnovnih škola Republike Hrvatske.  Zahvaljujemo kolegama iz osnovnih škola što su prepoznali važnost ovog suvremenog načina promocije strukovnog obrazovanja, a na sudjelovanju u webinaru zahvaljujem i prof. Moniki Vričko iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osmaši su bili sjajni, u što se i sami možete uvjeriti na poveznici https://youtu.be/hrcsgrafxP8

[više]

Naša škola na Zagrebačkom obrtničkom sajmu

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 23. 4. 2018. 10:21

Naša će škola, uz privlačan i bogat sadržaj, po prvi puta sudjelovati na Zagrebačkom obrtničkom sajmu koji će se na Zagrebačkom velesajmu održati od 25. do 27. travnja 2018. godine u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Grada Zagreba.
Cilj ovog sajma je promoviranje obrtničkih zanimanja među mladim generacijama jer ce se na sajmu odvijati predstavljanje obrtničkih zanimanja u svrhu motiviranja mladih za upis u strukovne škole. Organizirat će se  posjeti učenika osmih razreda osnovnih škola s ciljem popularizacije obrtničkih zanimanja koja su ponekad nepravedno zapostavljena u odabiru budućih zanimanja osnovnoškolaca. Naša škola će na svom izložbenom prostoru predstaviti svoja zanimanja s nekoliko zanimljivih radionica za učenike te s mnoštvo videa i prezentacija. Zanimanja za koja obrazujemo učenike u našoj školi su perspektivna jer nedostaju na tržištu rada, deficitarna su u Republici Hrvatskoj, a za njihovo školovanje Grad Zagreb  i Ministarstvo poduzetništva i obrta redovito dodjeljuju bespovratne stipendije. Tako će se učenici osmih razreda, uz učenike i nastavnike Industrijske strojarske škole, moći okušati u lemljenju srca od bakrenih cijevi i inicijala svojih imena ili pak u konstruiranju 3D tehničkih modela te ih ispisivati na 3D pisaču. Osmaši će također pokušati  piljenje i narezivanje navoja, moći će sudjelovati u demonstraciji rada motora automobila, a moći će vidjeti kako radi jedan suvremeni CNC stoj za tokarenje na kojem će se izrađivati sitni predmeti od plastike (šahovske figure, zvona i dr.). Učenici naše škole će vrlo rado osmašima pokazivati sve što su naučili u našoj školi. Uz to, na izložbenom prostoru Industrijske strojarske škole moći ćete pogledati kako izgleda školski namještaj kojeg škola proizvodi te naš vlastiti proizvod, alatnu elektrobrusilicu.  Osim što će predstaviti svoja zanimanja, (automehaničare, tokare, CNC-operatere, instalatere grijanja i klimatizacije, tehničke crtače, alatničare, bravare i strojobravare), škola će na svom štandu imati i Kutak za školske projekte učenika, gdje ćete moći vidjeti što su učenici, zajedno sa svojim nastavnicima, izradili (pilu za drvo, maketu CNC glodalice, "Metalno srce", "Golden Gate", „Trkača“ …) te u kojim je sve projektima škola sudjelovala.  Svaki dan trajanja sajma, u 11.00 sati, na štandu će se odvijati Kahoot kviz natjecanje za učenike osmih razreda u kojem najbolje natjecatelje očekuju nagrade. Dragi osmaši, dobrodošli ste, pitanja neće biti teška! 

Posebnu zahvalnost za izvrsnu suradnju iskazujemo prof. Kristini Škaler iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i Robertu Vdoviću te Udruzi FabLab - za promicanje digitalne fabrikacije, edukaciju, istraživanja i razvoj, koji su nam za potrebe sajma ustupili najsuvremeniji 3D pisač.

[više]

U palači Dverce uručene stipendije Grada Zagreba i našim učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Autor: Kristinka Lemaić, 21. 4. 2018. 15:21

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je 13. travnja 2018. godine u društvu Mirze Šabića, predsjednika Obrtničke komore Zagreb i Antuna Trojnara, predsjednika Udruženja obrtnika Grada Zagreba, na svečanosti u palači Dverce, učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu uručio ugovore o stipendiji Grada Zagreba za školsku godinu 2017./2018. Gradonačelnik je zahvalio učenicima što odabirom deficitarnih zanimanja doprinosite očuvanju tradicije zagrebačkog i hrvatskog obrtništva te je izrazio nadu da će se sljedeće školske godine za stipendije prijaviti još više učenika. Stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja dodjeljuju se petnaestu godinu za redom. U prvome razredu mjesečni iznos stipendije je 1000, u drugome 1 300, a u trećem 1 600 kuna. Grad Zagreb kao središte razvoja obrta, maloga i srednjeg poduzetništva, raznovrsnim programima kontinuirano stimulira mlade da upišu strukovne obrazovne programe u obrtničkim zanimanjima za kojima u Zagrebu postoji potražnja i koja su gospodarski perspektivna.

Čestitke svim našim učenicima koji su dobili stipendije!

 

[više]

Kamo u srednju - interaktivno izlaganje o našoj Školi u OŠ Ivana Meštrovića Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristinka Lemaić, 21. 4. 2018. 11:29

Pedagoginja Katarina Savić i nastavnice Ivana Jagić, Nikolina Maršić i Karmen Moot-Bingula odazvale su se pozivu OŠ Ivana Meštrovića pa su u petak 20. travnja 2018. godine učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima predstavile prednosti obrazovanja u Industrijskoj strojarskoj školi. Stručna suradnica i nastavnice, zajedno s predstavnicima još 11 strukovnih škola i gimnazija,  govorile su o obrazovnim programima naše Škole, od kojih mnogi imaju mogućnost stipendiranja, a govorile su i o izvannastavnim aktivnostima i radu s učenicima. Interaktivnim izlaganjem, pedagoginja i nastavnice dobile su iznimnu pozornost učenika osmih razreda i njihovih roditelja.

[više]

Učenici ISŠ-a posjetili su Zagreb Auto Show

Autor: Kristinka Lemaić, 20. 4. 2018. 15:36

Učenici 2.a razreda u zanimanju automehaničar, imali su 12. travnja 2018. godine izvanučioničku nastavu na Zagrebačkom velesajamu posjetivši međunarodni salon automobila, motocikala, gospodarskih vozila i prateće industrije, najprestižniji salon automobila u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Učenici 2.a razreda i njihovi nastavnici Josip Badelj, Marko Šoša i Damir Završki imali su priliku vidjeti 85 modela automobila uključujući nove modele svih većih proizvođača vozila kao i nove alate za popravak vozila. Neki od učenika isprobali su simulatore vožnje u gradskom okruženju kao i simulatore utrka, a svi učenici vidjeli su automobile na električni pogon i kombinirane automobile pa je ovaj posjet bio izvrstan način da nastavnici učenicima približe dio te tehnologije.

[više]

Državno natjecanje učenika u zanimanjima instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater

Autor: Kristinka Lemaić, 17. 4. 2018. 17:03

Industrijsko - obrtnička škola u Šibeniku bila je 16. i 17. travnja 2018. godine domaćin Državnog natjecanja srednjih strukovnih škola obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije za učenike u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater. Učenici 3.d razreda naše Škole u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije Nikola Kovač i Nikola Mikuš osvojili su iznimno uspješno četvrto mjesto. Naši učenici Kovač i Mikuš natjecali su se u kategoriji učenika vodoinstalatera pod vodstvom mentorice teorijskih nastavnih sadržaja Katarine Knežević dok je za praktični dio natjecanja bio zadužen mentor Slaven Kuhar. Učenici 3.e razreda Ivan Jurić i Dino Ibraković predstavljali su našu Školu natječući se u zanimanju učenika instalatera grijanja i klimatizacije. Ivan i Dino su, vođeni mentorima teorijskog i praktičnog dijela, Damirom Derišem i Slavenom Kuharom, osvojili odlično deveto mjesto. Iskrene čestitke svim natjecateljima i mentorima!

[više]

Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja

Autor: Kristinka Lemaić, 13. 4. 2018. 15:22

Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja održalo se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 12. i 13. travnja 2018. godine. Ukupno 43 učenika natjecala su se u područjima CNC tehnike glodanja i tokarenja te dizajniranju računalom u  AutoCAD-u i CATIA-i.  Osim učenika iz škole domaćina natjecanja, sudjelovali su i učenici iz Krapine, Varaždina, Zagreba, Karlovca, Rijeke, Zadra, Benkovca, Bjelovara, Virovitice, Đakova, Oroslavlja, Osijeka, Šibenika i Županje. Organizatori Državnog natjecanja, uz Tehničku školu iz Slavonskog Broda, bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Upravni odjel za društvene djelatnosti Brodsko-posavske županije. Industrijsku strojarsku školu predstavljao je učenik 2.c razreda Bruno Šikac u kategoriji dizajniranja računalom u AutoCAD- u u kojoj se natjecalo deset učenika. Naš Bruno Šikac osvojio je izvrsno sedmo mjesto pod vodstvom mentora Mate Sabola nastavnika strojarske skupine predmeta. Ovo je prvi puta da je učenik naše Škole sudjelovao na Državnom natjecanju u dizajniranju računalom u AutoCAD-u odmjerivši znanje s učenicima četverogodišnjih strukovnih škola pa samim time uspjeh učenika Brune Šikca i mentora Mate Sabola smatramo još značajnijim.

[više]

Državni skup obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije

Autor: Administrator , 12. 4. 2018. 16:03

Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici bila je 4. travnja 2018. godine domaćin Državnog skupa obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Radionicu Primjena interaktivnih digitalnih alata u nastavi održali su nastavnici naše Škole Kristinka Lemaić, Mate Sabol i Josip Filić koji su sudjelovali i u organizaciji praćenja Državnog skupa putem webinara. Više o samom skupu možete pročitati na poveznici Srednja strukovna škola Velika Gorica

[više]

Gostovanje predstavnika poduzeća TECE d.o.o. u ISŠ-u

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 3. 2018. 11:17

Učenici 2. d razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije imali su u ponedjeljak 26. ožujka 2018. godine drugačiji oblik radioničkih vježbi jer su, zajedno s nastavnicima Praktične nastave Slavenom Kuharom i Deanom Vukelićem, ugostili predstavnike poduzeća TECE d.o.o. gospodina Mateja Baksu i gospodina Ivicu Družijanića. Poduzeće TECE d.o.o. je globalno aktivni proizvođač sanitarnih proizvoda i instalacijskih sustava. Gospodin Baksa ukratko je predstavio poduzeće s naglaskom na cijevne sustave koji su posebno interesantni učenicima u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije. Cijevni sustavi poduzeća TECE d.o.o. pouzdani su bez obzira radi li se o instalaciji pitke vode, grijanja, plinskoj instalaciji ili instalaciji komprimiranog zraka. Sustav s pomičnim čahurama TECEflex odolijeva svim zahtjevima, a TECElogo predviđen je za jednostavnu ručnu primjenu kao i TECEfloor koji služi za podna grijanja. Kako su učenici 2. d razreda izvodili vježbu, koristeći donirani materijal poduzeća TECE d.o.o., možete vidjeti u nastavku.

[više]

Naša škola na Međunarodnom sajmu turizma

Autor: MARIJA SOVEC, 21. 3. 2018. 12:44

Učenici naše škole su, u sklopu projekta Kultura turizma, sudjelovali na Međunarodnom sajmu turizma Place2go u Areni Zagreb od 16. do 18. ožujka 2018. godine. Uživali smo u druženju s učenicima i profesorima iz ostalih škola koje sudjeluju u ovom projektu Turističke zajednice grada Zagreba. Naš izložbeni prostor je bio posebno lijep i zapažen zahvaljujući zajedničkom trudu majstora i učenika s praktične nastave i mnogih koji su na razne načine podržali projekt u našoj školi.  Izložili smo veliko metalno srce po kojem se projekt i zove, a koje se također nalazilo na izloženim majicama, vrećicama, magnetima, licitarskim srcima. Srce su izradili stručni učitelj naše škole Slaven Kuhar s učenicima Ivanom Skenderom i Dariom Maravićem. Viktorija zdenac je prekrasno u zagrebačkom štihu oživio također naš stručni učitelj Silvio Terze s učenicima instalaterima 1.d razreda Filipom Šubarićem, Patrikom Vidičevićem i Nikolom Tolićem.  Zanimanje za naš projekt su pokazali posjetitelji iz Zagreba i svijeta, poznati novinar i putopisac Goran Milić, ponosne obitelji učenika sudionika u projektu, bivši učenici naše škole, ravnatelji škola partnera u projektu, nastavnici i razrednici naših učenika iz osnovnih škola koji su izrazili želju ugostiti nas u njihovim školama kako bi predstavili mogućnosti daljnje izobrazbe u Industrijskoj strojarskoj školi. Pozornost posjetitelja je privukao i metalni „Trkač“, instalacija Slavena Kuhara, koji se posebno svidio djeci. Naša učenica CNC operaterka Selma Kičić je na korejskom, japanskom i kineskom poželjela dobrodošlicu posjetiteljima sajma. Televizija Z1 je u sklopu izvješća o sajmu turizma posebno predstavila rad naše škole gdje je izjavu dao učenik koordinator projekta u našoj školi Matija Ostoić, a snimku možete pogledati ovdje. Projekt Kultura turizma traje do svibnja, a sudjelovanje raznih putopisaca, blogera, turističkih agencija nas je dodatno nadahnulo da se zanimamo za putovanja, nove kulture i spoznaje, kako o Zagrebu, tako i o raznim svjetskim destinacijama. Ova iskustva ćemo još dugo pamtiti i zahvalni smo na tome Turističkoj zajednici koja nam je to omogućila. Fotografije sa sajma se nalaze u nastavku.

[više]

Videokonferencijski nastavni sat Osnova automatizacije

Autor: Kristinka Lemaić, 20. 3. 2018. 14:31

U Industrijskoj strojarskoj  školi, u ponedjeljak 19. ožujka 2018. godine,  održan je nastavni sat iz predmeta Osnove automatizacije područja pneumatike. Videokonferencijski nastavni sat održan je u suradnji sa Srednjom školom iz Dugog Sela. U organizaciji ovog suvremenog oblika nastave podržane informacijskom tehnologijom,  dobivenoj u okviru pilot projekta e-Škole, sudjelovali  su nastavnici strojarske skupine predmeta Meri Ružević i Mate Sabol iz ISŠ-a i nastavnik strojarske skupine predmeta Zoran Pandžić iz Srednje škole, Dugo Selo. Nastavi su prisustvovali učenici trećih  razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i učenici u zanimanju automehaničar. Kako bi se dodatno dobilo na dinamici nastave, ponovljeni su nastavni sadržaji iz pneumatike korištenjem interaktivnog  digitalnog alata Kahoot.  Učenici su imali priliku vidjeti tijek pet vježbi iz područja pneumatike koje su prikazane na didaktičkoj ploči i pomoću računalnog programa za slaganje pneumatskih shema. Učenici su imali priliku i vrednovati ovaj suvremeni oblik nastavnog sata i pokazalo se da prepoznaju važnost digitalne tehnologije u obrazovanju. Cilj ovako osmišljenog sata bio je da učenici ISŠ-a upoznaju didaktičku opremu za  pneumatiku, ali i da učenici Srednje škole iz Dugog Sela koriste interaktivne  digitalne alate. Nastavnici obje škole složili su se da je ovaj videokonferencijski nastavni sat samo početak sjajne suradnje dviju strukovnih škola.  Pogledajte kako je bilo: https://www.youtube.com/watch?v=r3FtFVRC7_8

[više]

Učenici i nastavnici ISŠ-a na međunarodnoj konferenciji u Italiji

Autor: Kristinka Lemaić, 16. 3. 2018. 16:23

Učenici Bruno Šikac iz 2. c razreda i Jan Papiga iz 3. c razreda u pratnji nastavnika Mate Sabola i Josipa Filića imali su privilegiju 15. ožujka 2018. godine u Udinama u Italiji prisustvovati četvrtoj međunarodnoj konferenciji koja povezuje industriju i strukovno obrazovanje: 4th International BRI-ES Conference  Bridging Industry with secondary and post-secondary education. Ovogodišnji suorganizatori bili su Državni izobraževalni Zavod “Cankar-Vega-Zois” iz Gorice,  EnAIP FVG – Ente Acli Istruzione Professionale del Friuli Venezia Giulia iz Udina i  Državni izobraževalni zavod “Štefan” iz Trsta. Tehnička škola iz Slavonskog  Broda suosnivač je mreže strukovnih škola BRI-ES koja povezuje industriju i strukovno obrazovanje u okviru Alpe-Adria regije i to u području strojarstva, elektrotehnike, mehatronike i automehanike. Zemlje suosnivači su: Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska.  Učenici i nastavnici imali su priliku obići moderno opremljeni centar u Udinama i tako steći brojna iskustva, a naši učenici Bruno Šikac i Jan Papiga okušali su se, zajedno s učenicima iz ostalih zemalja suosnivača, u izradi makete mosta koji je simbol povezivanja industrije i strukovnog obrazovanja. Cilj ove radionice bio je  promicanje suradnje i timskog rada, a cilj konferencije je stvaranje poveznica između industrije i obrazovanja, međusobna razmjena i promocija primjera dobre prakse na području Alpe-Adria regije. Svrha umrežavanja s regionalnim partnerima je poboljšanje kvalitete rada škola, poboljšanje kompetencija učenika učenjem koje je  temeljeno na radu kao i poboljšanje kompetencija nastavnika povezanih s potrebama tržišta rada. Zahvaljujemo Tehničkoj školi iz Slavonskog Broda koja je Industrijsku strojarsku školu prepoznala kao sudionika ove hvalevrijedne konferencije. Fotografije s konferencije možete vidjeti u nastavku.

 

[više]

Obilježavanje Dana ružičastih majica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 28. 2. 2018. 15:27

U zadnjem tjednu mjeseca veljače na zidovima školskih hodnika osvanuli su QR kodovi s ciljem informiranja učenika o obilježavanju Dana ružičastih majica, koji je od veljače 2017. godine proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u Republici Hrvatskoj. Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta zadnje srijede u mjesecu veljači, a nastao je kao znak podrške dječaku izloženom vršnjačkom nasilju jer je bio odjeven u ružičastu majicu, koju je nosio u znak potpore bolesnoj majci.

Tako su učenici, nastavnici i stručne suradnice naše škole postali dijelom svjetske inicijative te otvoreno raspravljali o problemu vršnjačkog nasilja, njegovim oblicima i posljedicama, imajući na umu važnost kontinuirane provedbe preventivnih aktivnosti i vještina nenasilnog rješavanja sukoba.

Učenici 2.c razreda izradili su prigodni plakat te osmislili ohrabrujuće poruke kojima poručuju kako o nasilju ne treba šutjeti, već se zajedničkim snagama, komunikacijom i tolerancijom boriti protiv istog i učiniti svijet boljim mjestom za život.

Hvala našim učenicima na aktivnom sudjelovanju, a kako nam je bilo svjedoče priložene fotografije u nastavku.

[više]

TIG zavarivanje u Industrijskoj strojarskoj školi

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 2. 2018. 08:11

Uz znanje, razvoj vještina temeljna je vrijednost strukovnog obrazovanja koja omogućava praktičnu primjenu naučenoga. Učenje i poučavanje u strukovnom obrazovanju odvija se, osim u učionicama, u različitim oblicima vježbi i praktične nastave u Školskoj radionici.

Kako bi učenici bili što konkurentniji na tržištu rada, dodatno se pobrinuo nastavnik Praktične nastave Dean Vukelić ustupivši svoju osobnu opremu za TIG zavarivanje. Učenici prvih razreda naše Škole tako imaju priliku stjecati vještine za stručno obavljanje zadaća zavarivanja TIG postupkom.

Učenici mogu:

 • Razlikovati, pripremiti i koristiti alate, uređaje i opremu za TIG postupak zavarivanja.
 • Provoditi poslove zavarivanja TIG postupkom, uz nadzor nastavnika, upotrebljavajući različite tehnike i položaje zavarivanja prema zahtjevima struke i sigurnosti na radu.
 • Provoditi osnovne mjere održavanja i skladištenja sredstava i alata za zavarivanje TIG postupkom na ispravan i siguran način.
[više]

Međužupanijska natjecanja učenika Industrijske strojarske škole

Autor: Kristinka Lemaić, 23. 2. 2018. 17:47

Učenici i njihovi mentori iz Industrijske strojarske škole sudjelovali su 23. veljače 2018. godine na Međužupanijskom natjecanju učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i učenika u zanimanju vodoinstalater koje je održano u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu. Učenici 3. d razreda Industrijske strojarske škole Nikola Kovač i Nikola Mikuš osvojili su treće mjesto u kategoriji učenika u zanimanju vodoinstalater, a učenici 3. e razreda Ivan Jurić i Dino Ibraković osvojili su četvrto mjesto u kategoriji učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije. Svojim plasmanom učenici u oba zanimanja dobili su mogućnost sudjelovanja na Državnom natjecanju koje će se održati u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku. Uspjehu naših učenika znatno su doprinijele opsežne pripreme teorijskog i praktičnog dijela natjecanja koje su vodili nastavnici Katarina Knežević, Damir Deriš i Slaven Kuhar.

Međužupanijsko natjecanje učenika u zanimanju automehaničar održano je u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu. Nastavnici Karmen Mott-Bingula, Meri Ružević i Damir Završki pripremali su učenike 3. a razreda Industrijske strojarske škole Marka Mostarca i Andreja Arla  koji su osvojili izvrsno osmo i deveto mjesto.

U Tehničkoj strojarskoj školi Fausta Vrančića učenici  2.c razreda u zanimanju tehnički crtač Bruno Šikac i Marko Soldo  odmjerili su snage s učenicima četverogodišnjih strukovnih škola natječući se u dizajniranju računalom u AutoCAD-u. Učenike je pripremao nastavnik Mate Sabol. Marko Soldo osvojio je hvalevrijedno dvanaesto mjesto, a Bruno Šikac osvojio je drugo mjesto i tim rezultatom osigurao plasman na Državno natjecanje koje će se održati u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu.

Čestike svim učenicima i nastavnicima na ostvarenim rezultatima.

Fotografije se nalaze u nastavku pod "više".

[više]

Aktivnosti učenika u projektu Kultura turizma Vijest ima dokument u privitku

Autor: MARIJA SOVEC, 14. 2. 2018. 09:54

Učenici naše škole već nekoliko tjedana aktivno sudjeluju u izvanškolskom projektu Kultura turizma, projektu koji se već sedmu godinu zaredom provodi u zagrebačkim srednjim školama u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba. U okviru tog projekta, učenici su do sada, zajedno s organizatoricom projekta u našoj školi, profesoricom Marijom Sovec, posjetili Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, Katedralu i Riznicu katedrale te prošetali Gornjim gradom s Kazivačicom slušajući zagrebačke legende i priče. Učenici su također u svom bogatom programu bili u posjetu Muzeju željeznica, radionicama Hrvatskog narodnog kazališta te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.  U našim radionicama praktične nastave učenici u sklopu ovog projekta izrađuju metalno srce primjenjujući znanja i vještine iz struke te rade na obnovi Viktorijina zdenca. U školskoj knjižnici svi sudionici projekta su imali čast ugostiti Lava od Trnja - Lava Paripovića, akademskog slikara koji ih je proveo kroz svijet ulične umjetnosti i pokazao im djela street art i grafitne umjetnosti na  tržnici Savica i u naselju Trnje. Skupina učenika naše škole koji sudjeluju u projektu prozvala se Metalno srce Zagreba, vrlo su zainteresirani za raskošan program pa i sami sa svojim prijedlozima i željama aktivno nadopunjavaju plan projekta. Sve njihove aktivnosti možete pratiti na Instagramu: @metalno.srce.zagreba_iss, kao i na Facebook stranici: https//www.facebook.com/metalno.srce.zagreba.ISS/. U nastavku možete pogledati detalje u vezi svih njihovih posjeta, kao i fotografije.

[više]

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u našoj školi

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 14. 2. 2018. 08:30

Osim webinara, kao centralnog događaja u kojem je sudjelovalo više od 2000 učenika i nastavnika, a koji je izravno iz naše škole i Gimnazije „Vukovar“ odaslan u mnoštvo škola u Republici Hrvatskoj, u našoj je školi organizirano još aktivnosti za učenike u povodu Dana sigurnijeg interneta. Psihologinja škole Tanja Dumbović i pedagoginja Katarina Savić su s učenicima svih prvih razreda održale niz višednevnih edukativnih radionica na temu važnosti odgovornog korištenja interneta, kao i primjerenog načina komuniciranja na društvenim mrežama. Tijekom radionica učenici su se upoznali s potencijalnim opasnostima koje su prisutne na internetu, raspravljali su o lažnom predstavljanja na internetu, elektroničkom zlostavljanju - cyberbullyingu, izloženosti uznemirujućim porukama kao i pretjeranoj izoliranosti mladih zbog prekomjernog korištenja interneta. Posebno su istaknuta pravila odgovornog ponašanja na internetu te kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko se nađu u opasnostima. Vezano za te radionice, u školskoj knjižnici, s voditeljicom Tanjom Novak Pavić, su se održale dvodnevne kreativno-edukativne radionice gdje su učenici prvih razreda izrađivali plakate i prezentacije o sigurnijim postupcima korištenja interneta, a  koje su javno izložene svim učenicima. Pritom su učenici svojim  istraživačkim radom osvijestili svoja znanja o pozitivnim i negativnim stranama interneta, kao i o važnosti sigurnog korištenja interneta i društvenih mreža. Učenici su također u školskoj knjižnici na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače ispunjavali Internet kviz u organizaciji Centra za sigurniji Internet. Fotografije s edukativnih i kreativnih radionica se nalaze u nastavku.

[više]

Webinar u kojem je sudjelovalo više od 60 škola iz cijele Hrvatske

Autor: Kristinka Lemaić, 6. 2. 2018. 16:10

Industrijska strojarska škola sudjelovala je u utorak 6. veljače 2018. godine u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. Učenici ISŠ-a imali su ponuđene brojne aktivnosti, a posebno smo ponosni na webinar Dan sigurnijeg interneta 2018. kojeg smo proveli u suradnji s učenicima i nastavnicima Gimnazije "Vukovar". Učili smo o stvaranju, poštovanju i povezivanju nastojeći internet učiniti boljim mjestom zajedno s još 60-ak škola iz cijele Hrvatske. Pogledajte kako nam je bilo: https://youtu.be/IrmZRi9AIHQ 

[više]

Brošura za roditelje o novim psihoaktivnim tvarima Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 6. 2. 2018. 08:49

Poštovani roditelji!

Ured za suzbijanje zlouporabe droga pri Vladi RH predstavio je za vas brošuru o novim psihoaktivnim tvarima (drogama) pod nazivom "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Brošura je namijenjena informiranju roditelja zbog aktualnosti problematike novih droga i njihove pojavnosti na hrvatskom tržištu, kao i zbog trendova koji ukazuju kako je Hrvatska iznad europskog prosjeka po konzumiranju novih droga među mladima. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari, u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se mogu nabaviti te koje su štetne zdravstvene posljedice trovanja i konzumacije novih droga. Brošura se nalazi u nastavku u privitku.

[više]

Naši učenici i "Mind from the future - Nikola Tesla"

Autor: TANJA NOVAK PAVIĆ, 6. 2. 2018. 08:29

U petak 2. veljače učenici 2. b i 2.f razreda su zajedno sa svojim razrednicama Marinom Jadrić i Ružicom Miloš te prof. Ivanom Šutalo i Tanjom Novak posjetili multimedijalnu izložbu „Nikola Tesla – Mind from the future“. Uz jedinstveni umjetnički doživljaj ove interaktivne izložbe, učenici su mogli ući u svijet i um genijalnog vizionara, čovjeka s umom iz budućnosti koji je kao umjetnik svog života stvarao znanstvena čuda i svojim izumima zadužio cijeli svijet. Putem slojevitih i raskošnih pripovjedačkih instalacija učenici su putovali iz Smiljana do Novog Zelanda, „susreli“ M. Twaina, J.E.R. Houdina, T. Edisona i nnoge druge Tesline suvremenike. Izložba predstavlja bogato pripovijedanje i umjetničko putovanje nadahnuto Teslinim kreativnim umom kroz utjecaj njegova rada na razvoj optike, fotografije, filma, animacije, glazbe, znanstvene fantastike, psihologije, astronomije …

[više]

Učenici naše škole u projektu Kultura turizma

Autor: MARIJA SOVEC, 23. 1. 2018. 10:25

Projekt Kultura turizma se uspješno provodi u srednjim školama grada Zagreba već sedam godina, a na preporuku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport organizira se kao jednosemestralna izvannastavna aktivnost. Naša škola i Turistička zajednica grada Zagreba su 15. prosinca 2018. godine potpisale ugovor o sudjelovanju naših učenika u tom projektu. Krajnji cilj projekta je edukacija mladih kroz izvanškolske programe, razvijanje poduzetničkog duha i stvaranje pozitivnih stavova prema kulturi i turizmu uz jačanje socijalnih i komunikacijskih vještina i primjenu stečenih znanja i vještina u školi. Ovim aktivnostima će učenici uključeni u projekt steći nova znanja i vještine temeljene na razvoju veće samostalnosti, motiviranosti, osjećaja pripadnosti projektnom timu kao i veću odgovornost prema provođenju preuzetih zadataka.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko ste zadovoljni opremljenošću prostora naše škole?


 

 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5041525
Ovaj mjesec: 2515
Ovaj tjedan: 1301
Danas: 29
 

 
 
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
INFORMACIJE ZA RODITELJE
17.09.2018. 13:25
Informacije za roditelje 1.f razreda
Poštovani roditelji,  Razrednca  1. f  razreda, prof.  Marija Sovec,  će održavati informacije za roditelje u školskoj godini 2018./2019.  utorkom od 13:00 do 14:00 sati ili prema dogovoru s roditeljima.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
NATJECANJA
29.05.2018. 10:38
Na fotografskom natječaju "Volim Trnje" fotografija učenika Dominika Jelinčića izabrana među najbolje za izložbu
Učenici naše škole Dominik Jelinčić  i Matija Ostoić  iz 2.f razreda sudjelovali su u fotografskom natječaju u povodu obilježavanja Dana Gradske četvrti Trnje pod nazivom '' Zagrebačka Gradska četvrt Trnje 2018., ljudi, njihov život, rad i prostor''. Na natječaj su se primala fotografska djela snimljena u Trnju, odnosno motivi, prizori i događanja u ovoj četvrti, ljudi i njihov svakidašnji život, njihov odnos prema naselju i okolišu. Nakon što su učenici u svojoj foto-šetnji našim školskim kvartom Trnjem, snimili oko 500 fotografija, izabrane su najbolje i na natječaj je prijavljeno ukupno 12 fotografija, s po 6 za svakog učenika. U nastavku možete pogledati koje su se njihove fotografije našle u izrazito jakoj konkurenciji fotografija, čak i uglednih foto-profesionalaca. Ukupno je bilo prijavljeno 248 fotografija i 52 autora, i u toj konkurenciji, fotografija Dominika Jelinčića pod nazivom Kroz boje i okuse izabrana je među 50 najboljih koje će se javno prikazati na izložbi. Žiri je odabrao 50 fotografija za izlaganje od kojih je 10 nagrađenih. Čestitamo našim kreativnim učenicima! Otvorenje izložbe bit će 7. lipnja 2018. godine u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb . Izložba je zamišljena kao pokretna i selit će se u gradske knjižnice i obrazovne ustanove na području Trnja te u Galeriju Vladimir Horvat na Trgu žrtava fašizma. Iz tog razloga ovu izložbu najboljih fotografija očekujemo i u našoj školi. Više o foto-natječaju na http://sfera.hr/foto-natjecaj-volimtrnje/ .

27.04.2018. 21:37
Naš učenik Filip Frljak ponovno brončani na Državnom natjecanju
Industrijsko - obrtnička škola iz Nove Gradiške bila je 26. i 27. travnja 2018. godine domaćin Državnog natjecanja učenika u zanimanju tokar i srodna zanimanja obrade i montaže . Kao što su domaćini istaknuli, veliki uspjeh i razlog ponosa za svih 15 učenika natjecatelja bio je sam plasman na Državno natjecanje što će zacijelo pamtiti kao iznimno iskustvo. Naš učenik 3.f razreda Filip Frljak ima dodatni razlog da bude ponosan jer je, odmjerivši teorijsko i praktično znanje i vještine s učenicima iz cijele Republike Hrvatske, ponovio svoj prošlogodišnji uspjeh i osvojio brončanu medalju . Mentorima Ivi Tabaku i Jadranku Kezeriću iskrene čestitke, a Filipu poruka da su njegove dvije bronce zlatnog sjaja za sve učenike i djelatnike Industrijske strojarske škole.

 
VIJESTI - NASLOVNICA
13.12.2018. 13:16
Radionice učenika ISŠ-a na adventu „StaraTkalča“
Advent „Stara Tkača“ jedan je od tri nova programa Adventa u Zagrebu 2018. godine, a među njima ističe se posebnim povijesnim ugođajem. U slikovitoj ulici u središtu Zagreba možete se vratiti u povijest i upoznati stare obrte i zaboravljene priče stanovnika Tkalčićeve ulice, a tu su i brojne zanimljive radionice zagrebačkih srednjih strukovnih škola u provedbi kojih je sudjelovala i Industrijska strojarska škola. Učenici 1.f razreda Dario Somek, Karlo Topolnjak, Vedran Petričević, Nikola Vdović i Nikola Vidalin, u ponedjeljak 10. prosinca 2018., u pratnji nastavnika Praktične nastave Nenada Posavca i Silvija Terzea održali su radionicu izrade stolice za školsku učionicu na pozornici kod kipa Marije Jurić Zagorke. Učenici su pilili, turpijali, zavarivali, brusili i bojali metalnu konstrukciju stolice, a na kraju su i montirali plastične čepove, naslon i sjedište stolice. Nastavnik Silvio Terze pobrinuo se i da stolica ima božićni motiv što možete vidjeti na fotografijama ukoliko kliknete na „više“. U utorak 11. prosinca 2018. godine učenici 1.f razreda Josip Malunec, Dominik Pavlović, Dominik Jančić i Patrick Lovrić, u pratnji nastavnika Nenada Posavca i Slavena Kuhara, održali su radionicu izrade svjetiljke od pocinčanih cijevi. Učenici su u Školi pripremili materijal za radionicu, a na samoj radionici narezivali su navoje, sklapali svjetiljku i provodili žice za prijenos električne energije. Radionice naših učenika izazvale su veliki interes prolaznika, a učenici su, na pozornici i uz zvukove  zagrebačkih šansona, postali dio prošlosti starog Zagreba i s ponosom pokazali djelić svojih znanja i vještina.

13.12.2018. 10:14
Nastavnica ISŠ-a prof. Iva Bojčić izlagala je na I. znanstveno-stručnoj konferenciji s temom MODELI PREVENCIJE U ZAJEDNICI - PARTNERSTVO ZNANOSTI I PRAKSE
Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava organiziralo je I. znanstveno-stručnu konferenciju s temom MODELI PREVENCIJE U ZAJEDNICI - PARTNERSTVO ZNANOSTI I PRAKSE. Konferencija se održala 7. prosinca 2018. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava – Kulturni centar, Avenija Dubrava 51a, Zagreb s početkom u 9:00 sati.  Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava konferenciju je organiziralo u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, Gradskim uredom za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Cilj Konferencije bilo je osnaživanje stručnjaka te razmjena iskustava vezano uz modele prevencije u zajednici. Skup je otvorio gosp. Damir Oniško, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava u svojstvu izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Milana Bandića. Sudionike je pozdravio prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu kao i gđa. Mirela Šentija Knežević, prof.log., univ.spec.admin.urb., izaslanica gosp. Vjekoslava Jeleča, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, gosp. Darko Tot načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja te mr.sc. Tomislav Ogrinšak, i Neveka Lončarić Jelačić, viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Proslijeđeni su i pozdravi gđe. Alme Rovis Brandić, više savjetnice za defektologe i socijalne pedagoge (Agencija za odgoj i obrazovanje) koja je zadužena za školske preventivne programe u Agenciji. Prof. Iva Bojčić, u okviru konferencije, izložila je aktivnosti ISŠ-a koje se provode u svrhu prevencije, a njeno izlaganje Interaktivne radionice ISŠ-a s ciljem promicanja nenasilja i osnaživanja mladih ljudi imalo je svrhu primjerima pokazati modele kojima ISŠ, u realnom i virtualnom okruženju, ojačava pozitivan razvoj mladih pružajući im potrebne životne vještine kako bi se nosili s izazovima i zahtjevima svakodnevnog života i kako bi upravljali vlastitim životima. Koristeći neformalnu edukaciju, promičemo rodno ravnopravne norme,  pozitivne životne stilove i nenasilno ponašanje i tako doprinosimo da naši učenici odrastanjem postanu bolji, pametniji, spretniji, društveniji  i odgovorniji ljudi. Izlaganje prof. Bojčić poseban naglasak imalo je na diseminaciji video uratka naših učenika „Budi muško, mijenjaj pravila“ kojeg je Forum za slobodu odgoja nagradio na natječaju „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije 2018.“ i to u kategoriji Oboji svijet djelom. Prof. Bojčić naglasila je i važnost sigurnog i odgovornog ponašanja učenika na internetu kojemu ISŠ, kao e-Škola, pridaje veliku pozornost pa smo u suradnji s Gimnazijom „Vukovar“ proveli webinar „Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji Internet počinje s tobom“ u kojem je sudjelovalo 60-ak srednjih strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Koordinator aktivnosti vezanih za konferenciju bila je mr. sc. Andreja Marcetić, vijećnica i članica Savjeta za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava kojoj  ravnatelj Industrijske strojarske škole prof. Nenad Pavlinić zahvaljuje na pozivu za sudjelovanje na konferenciji i mogućnosti da prof. Bojčić diseminira aktivnosti nastavnika i stručnih suradnika vezane za modele prevencije u zajednici kao i na mogućnosti da buduće projekte ISŠ-a obogatimo primjerima dobre prakse koje su s nama podijelili ostali sudionici konferencije. Fotografije sudionika konferencije možete pogledati klikom na „više“.

12.12.2018. 09:41
Multilateralni eTwinning seminar u Poljskoj
Multilateralni eTwinning seminar s temom poduzetništvo za nastavnike strukovnih škola, održan je u Poljskoj (Wroclaw) od 22. do 25. studenog 2018. godine u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU u okviru eTwinning mobilnosti. Domaćin seminara bio je eTwinning nacionalni centar podrške u Poljskoj. S još četiri nastavnice iz Republike Hrvatske, odabrane prema vrednovanju njihovih prijava, sudjelovala je i nastavnica strojarske skupine predmeta naše Škole Katarina Knežević. Polaznici su na seminaru stjecali znanja o načinu pokretanja i uspješnoj realiziciji međunarodnih školskih projekata na temu poduzetništva. Edukacije koje pruža eTwinning neophodan su način pripremanja učenika i nastavnika za cjeloživotno učenje uvođenjem međunarodnih projekata u nastavni proces kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti učenika. Sudjelovala su 62 sudionika iz osam zemalja (Portugal, Malta, Francuska, Slovačka, Njemačka, Hrvatska, Češka i Poljska). Održana su predavanja i radionice o poduzetništvu u školama, eTwinning alatima, učenju poduzetništva uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije te dizajniranju pomoću računalnog programa kao i radionice o 3D ispisu. Osim pripreme za eTwinning suradnju, sudionici su učili i kako razviti vještine poduzetničkog nastup među učenicima. Na multilateralnom seminaru sudionici imaju mogućnost uspostaviti suradnju s europskim kolegama i pokrenuti međunarodne projekte koristeći portal eTwinning. Svi sudionici razmijenili su kontakte kako bi što jednostavnije mogli pristupiti kreiranju i razmjeni projektnih ideja. Tako je osmišljen projekt u suradnji sa Střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Volyně, Volyně Češka, gdje će naši učenici sa strojarskog aspekta napraviti sve što se od njih očekuje dok će učenici iz Češke s aspekta poduzetništva i marketinga doprinjeti realizaciji istog. Učenici naše Škole napraviti će novi proizvod počevši od ideje pa do gotovog proizvoda, a učenici iz Češke  kreirat će kutiju za pakiranje proizvoda, definirati cijene za proizvod te osmislit reklamiranje i marketing kako bi na tržištu rada mogli što uspješnije plasirati proizvod. Učenici koji će sudjelovati u projektu, komunicirat će na engleskom jeziku i učiti raditi u timu. Sudionici seminara kroz kulturni program upoznali su grad Wroclaw, četvrti najveći grad u Poljskoj koji se prostire na pet rijeka, ima brojne kanale i više 200 mostova pa ga nazivaju poljskom Venecijom. Wroclaw je poznat i kao grad dobrih patuljaka. Nekada su bili simbol borbe protiv režima, a danas njih čak 212 krasi grad. Wroclaw je 2016. godine bio europski grad kulture.

 

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / www.ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju